DRUŠTVO

Bez torte i 20 svjećica, ali uz 20 lampiona na početku svečanosti, 16. prosinca prošle godine čestitali smo Hrvatskom studentskom zboru 20 godina postojanja.

U Francuskom paviljonu, uz nedavno osnovani ansambl za suvremenu glazbu S/UMAS kojeg čine umjetnici Umjetničke akademije u Splitu i Martinu Đurđević koja je izvela Lijepu našu i studentsku himnu Gaudeamus, uživali smo na svečanoj proslavi.

Studentski zbor utemeljen je kao studentsko predstavničko tijelo krajem 1996. godine, a cilj je štititi prava i promicati interese studenata na razini pojedinog visokog učilišta, te na državnoj i međunarodnoj razini. Na proslavi su prisustvovali brojni uzvanici, ali nažalost pozivu se nisu odazvali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Osim njih, u pašticadi je nedostajao muškatni oraščić, ali o rođendanskom jelovniku nešto kasnije. Uvodni je govor održao Petar Ramljak, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, a nakon njega uzvanicima se obratio prvi predsjednik Zbora Branimir Majčica istaknuvši kako su u osnivanju bili puni snage, a s vremenom su sve više bili svjesni što je zapravo zadatak Studentskog zbora. Na svečanosti je bio prisutan i ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Pavo Barišić, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, rektor riječkog sveučilišta Pero Lučin, ali i bivši i sadašnji predstavnici Hrvatskog studentskog zbora. Na samom kraju službenog programa, potpisana je Povelja o planu i programu Hrvatskog studentskog zbora za prvo tromjesečje u 2017. godini.

Ono na što smo posebno ponosi jest pozivnica za svečanost koju je izradio student druge godine Medijskog dizajna, Ivan Glasnović. Vidno oduševljen jelovnikom i odličnom organizacijom proslave, nakon večere ekskluzivno je za naš portal bio raspoložen za izjavu. „Predstavnik sam svog odjela na Sveučilištu i samim time dobio sam poziv da izradim pozivnicu, tako je zapravo nastala suradnja. Dizajn pozivnice je inspiriran stranicama, odnosno formom univerzalnog završnog rada koju koriste sva Sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Zašto završni rad, jer predstavlja završnu prekretnicu u obrazovnom ciklusu svakog studenta. On je kraj i početak nečeg novog. Isto tako je HSZ zamišljen kao jedan univerzalni student koji je predstavnik svih studenata u Hrvatskoj i koji je nakon 20 godina postojanja završio jednu svoju eru.“

U gore spomenutom jelovniku također su uživali Ana Medvedec i Višeslav Kirinić, predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Varaždinu, te pročelnica odjela za Novinarstvo na Sveučilištu u Koprivnici, Gordana Tkalec. Paški sir za predjelo, pašticada kao glavno jelo i ledena kraljica kao desert, zasladili su se odličnim vinom. Proslava se nastavila i nakon svečanog dijela, kakav bi to bio rođendan da mu nije uslijedio i odličan after?

?>