Film

 Jedan od najvećih svjetskih živućih redatelja Steven Spielberg snimio je remek djelo o slobodi medija i neslobodi najmoćnijih. Spielbergov film The Post nastao je na temelju istinitih događaja tematike Vijetnamskog rata, u kojem glavnu ulogu imaju Meryl Streep i Tom Hanks.  Njihova uloga u ovoj dokumentarnoj drami gdje se isprepliću novinarstvo i politika je briljantna. Meryl je utjelovila ulogu kao vlasnica i izdavačica Washington Posta, a Tom Hanks kao urednik u novinama. Njih dvoje razotkrivaju brojne tajne američke vlade, koje su obilježile mandate čak četiri predsjednika, koji su obmanuli zemlju o Vijetnamu. Veliki glumci svjetskog stava odlično su se snašli u velikoj tematici, a sekundirali su im Bob Odenkirk, koji je također imao znatno veliku ulogu, te Bruce Greenwood, Bradley Whitford i drugi. U središtu priče su Washington Post i New York Times koji su objavili Pentagon Papers, tajne spise u kojima je sadržana involviranost SAD-a u Vijetnamski rat.

Nema trpanja pod tepihe, duhovi prošlosti su uvijek tu, a mrlja koja je bačena na povijest američke države od strane vladajućih je isplivala na površinu. Pentagon Papers obuhvaćaju masovnu tajnu istragu koju je pokrenuo bivši ministar obrane Robert McNamara i osmišljeno je kako bi u potpunosti dokumentirali sudjelovanje SAD-a u Vijetnamskom ratu, čak od Trumanovog vladanja. Dokumenti pokazuju dugu povijest američkog uplitanja u politiku Vijetnama, počevši od 1954. kada SAD ulaže sve napore da odgode izbore u Vijetnamu.

Doprinos izvješću bio je analitičar Daniel Ellsberg, koji je radio za RAND Corporation kad je odlučio dati povjerljive kopirane dokumente novinaru Neilu Sheehanu objavljene u The New York Timesu 1971. godine. Kada je Nixonova administracija zabranila daljnje objavljivanje, Ellsberg se okrenuo Washington Postu, koji je imao dugu povijest da bude ugodan za sukcesivne administracije i nije bio poznat po ljuljanju političkog broda. U filmu se znatno smanjuje uloga koju su novinari New York Timesa imali u objavljivanju Pentagonskih dokumenata, a uveličava doprinos Washington Posta. No uravnoteženi su javni i privatni aspekti priče jer prikazuje i fizičke malverzacije, spletke koje su uključene u samu dokumentaciju i pitanje Kay Graham, o tome treba li ući u prazninu koju je ostavio njihov njujorški konkurent i nastaviti objavljivati tamo gdje su stali.

Strah od gubitka prijatelja ili možda strah od gubitka obiteljskog posla? Kay Graham (Meryl Streep), dugogodišnja prijateljica McNamare i vlasnica Washington Posta dospijeva u situaciju slobode medija protiv sigurnosti Vlade, gdje mora birati, hoće li poslušati svoju savjest ili ne. No, kako i sama Kay kaže, novine moraju uvijek biti posvećene dobrobiti nacije i principima slobode medija. Odluka Vrhovnog suda donosi pobjedu Washington Posta i New York Timesa u bitci sa SAD-om, što potvrđuje mišljenje suca da su očevi osnivači dali slobodi medija zaštitu kakvu treba imati da ispuni neophodnu ulogu u demokraciji. Mediji trebaju služiti narodu, a ne vladajućima.

Dobitnik je šest nominacija za nagradu Zlatni globus u kategorijama najboljeg filma (drama), najbolje glumice u drami (Streep), najboljeg glumca u drami (Hanks), najboljeg scenarija i najbolje originalne glazbe.

Novine su jedna dramatična priča prepuna dinamike, političke i osobne, a tajnost koja je od vitalne važnosti na svim stranama, gdje su ulozi visoki za sve uključene, od novinara, koji bi mogli biti zatvoreni za nepoštovanje sude prvenstveno zbog izvora i zavjeru, do Vlade, koja nesvjesno ide putem koji će odvesti do Watergatea.

?>