Info

Ovog zimskog semestra Sveučilište Sjever, u sklopu programa Erasmus, imalo je priliku ugostiti Lauru Garciu Yuste i Claudiu Carrasco, studentice iz Madrida. Razgovarale smo s njima o tome kako je protekao njihov boravak u Koprivnici, kakav je dojam na njih ostavilo naše Sveučilište, po čemu će ovo iskustvo najviše pamtiti i hoće li se ponovno vratiti u Hrvatsku.

Zašto ste se odlučile prijaviti za Erasmus u Hrvatskoj?

Claudia: Imala sam opciju izabrati deset različitih mogućnosti gdje bih željela ići. Počela sam gledati sveučilišta koja imaju slične kolegije kao ono koje pohađam u Španjolskoj. Sveučilište Sjever se najviše podudaralo.

Laura: Kada sam radila listu destinacija, tražila sam neke informacije o Sveučilištu Sjever i svidjelo mi se. Prijavila sam deset destinacija, a moje Sveučilište je izabralo Hrvatsku na temelju ocjena i ostalih stvari koje su važne.

Kako vam se svidjelo Sveučilište Sjever?

Claudia: Zbilja mi se jako sviđa, dinamično je i drugačije od onog u Španjolskoj. Nastava je puno praktičnija, a profesori imaju bolje odnose sa studentima. Zadatci koje smo radili bili su zbilja zanimljivi i puno toga sam naučila.

Laura: Jako mi se sviđa, imaju dobar način za učenje studenata. Isto tako odnos između profesora i studenata je puno bolji nego u Španjolskoj.

Kako ste se snašle na predavanjima, s obzirom da su na hrvatskom?

Claudia: Neki profesori znaju engleski i prevodili su ono što su rekli na predavanju. S ostalim profesorima imala sam konzultacije i direktno su sa mnom pričali na engleskom.

Laura: Koordinator za Erasmus rekao nam je da će predavanja biti na hrvatskom, ali da će profesori imati konzultacije s nama na engleskom. Prvi tjedan predavanja razgovarale smo sa profesorima, jako su ljubazni i uvijek su bili tu za nas kako bi nam pomogli oko svega.

Kako su vam se profesori prilagodili?

Claudia: Jako dobro. Zadovoljna sam s načinom na koji su se odnosili prema meni i zahvalna na trudu koji su uložili da bih sve razumjela.

Laura: Razgovarala sam s njima prvi tjedan predavanja i pomogli su davajući mi zadatke koje sam trebala napraviti. Uvijek su bili tu kad mi je bila potrebna pomoć.

Kako su vas studenti prihvatili?

Claudia: Jako dobro. Svi su bili dobri s nama i pomogli su nam sa svime što smo trebale.

Laura: Bili su sretni što smo tu i jako dragi prema nama.

Kako ste se snašle s financijama i smještajem, budući da Koprivnica nema studentski dom?

Claudia: Sveučilište nam je pomoglo tako da su nam pronašli smještaj, a što se tiče financija, program Erasmusa ima stipendiju koja iznosi oko 1200 eura za pet mjeseci.

Laura: Imam stipendiju koju daje Erasmus. Ona iznosi oko 1200 eura. Koordinator Erasmusa nam je pronašao stan u kojem smo bile svo ovo vrijeme i koji je odličan. Pokušala sam pronaći smještaj preko interneta, ali to je jednostavno bilo nemoguće.

Kakvi su vam bili prvi dojmovi o Koprivnici?

Claudia: U početku sam se bojala da se nikada neću naviknuti na život ovdje, jer nisam znala jezik niti poznavala nikoga ovdje. Međutim, Koprivnica je jako miran grad i svakako je bila dobra promjena za nas, s obzirom na život na kakav smo navikle u Madridu.

Laura: Stigla sam u listopadu i odmah mi se svidjelo. Provela sam tjedan ovdje s roditeljima i posjetili smo još neke gradove. Moj prvi dojam bio je da je Koprivnica veoma dobar grad prvenstveno zbog ljudi koji ovdje žive.

Je li vam bilo teško prilagoditi se novoj sredini?

Claudia: Ispočetka je, ali nakon što smo stekle prijatelje ovdje postalo je puno lakše. Prvih mjeseci bilo je teško, iz razloga što nismo nikoga poznavale, a predavanja još nisu počela. Nakon što smo  upoznale prave osobe osjećale smo se kao kod kuće i sve je bilo savršeno.

Laura: Malo, ali je bilo lakše jer je sa mnom bila Claudia, a biti sa osobom koja govori tvoj jezik je velika prednost. Dan po dan otkrivale smo i privikavale se na grad i Sveučilište.

Koja je najbolja uspomena koju ćete ponijeti odavde?

Claudia: Ima ih toliko da ne znam što bih prvo izdvojila. Jedna od najboljih uspomena bila mi je prva studentska srijeda ovdje, to je bio prvi put da smo stvarno izašle van s društvom i to je bio početak novih prijateljstava.

Laura: Imam puno nevjerojatnih uspomena, ali kao najljepšu bih izabrala dan kada smo išli na klizalište, rekle smo prijateljima kako želimo ići jer smo za par dana išle u Madrid proslaviti Božić. Na klizalištu je bilo stvarno zabavno. Iako neki od prijatelja nisu bili sigurni oko klizanja ipak su nam pravili društvo. Bio je to prekrasan doživljaj uz glazbu, svjetla i naše prijatelje.

Planirate li se vratiti u Hrvatsku?

Claudia: Naravno da ću doći opet. Već sada razmišljamo o povratku ovoga ljeta.

Laura: Da. Planiramo posjetiti Hrvatsku već ovo ljeto.

Kakav vam je društveni život u Koprivnici?

Claudia: Nismo očekivale da ćemo posjetiti toliko mjesta i da ćemo raditi toliko stvari, ugodno smo iznenađene sa svime što smo doživjele.

Laura: Iznenadila sam se jer nisam znala da se studenti tako zabavljaju ovdje. Zbilja mi se sviđa jer ima mjesta gdje se može izaći. Isto tako imali smo odlične prijatelje pored sebe, a s njima je sve bilo odlično.

Koji savjet biste dale onima koji se žele prijaviti na Erasmus?

Claudia: Samo treba biti smiren, proces je spor ali se definitivno isplati jer ćete doživjeti iskustvo koje nikada nećete zaboraviti.

Laura: Rekla bih da nije bitno gdje idete, jer svugdje ćete steći nova prijateljstva i iskustva te doživjeti avanturu.

Koliko vam ovo iskustvo znači u životu?

Claudia: Ovo iskustvo jedno je od najboljih iskustava u mom životu. Pomoglo mi je da shvatim neke stvari. Biti negdje drugdje na kratko vrijeme, živjeti na drugačiji način pomaže da promotrite svoj uobičajeni život sa distance i odlučite što želite u njemu promijeniti. Isto tako, upoznala sam nove ljude koji su mi pokazali da stvari mogu biti puno drugačije i inspirirati te da promijeniš svoje razmišljanje.

Laura: Promijenilo mi je život. Mjeseci provedeni ovdje su, mogu reći, bili najsretniji u mom životu. Stekla sam prijatelje koje želim zadržati zauvijek i pronašla mjesto u kojem se osjećam kao kod kuće. Svaki dan ovdje je fantastičan, bez obzira na oba1veze oko fakulteta. Zahvalna sam što sam došla ovdje i što sam mogla doživjeti iskustvo koje nikada neću zaboraviti.

?>