Zdravlje

U ovo vrijeme kad smo svi kod kuće i rješavamo svoje obaveze iz udobnosti vlastitog doma možemo se malo posvetiti samome sebi i izraditi sami proizvode za njegu kože i kose. Zašto ne bismo dok rješavamo svoje zadaće i druge obaveze na kosi držali hidratizirajuću masku, a tijelo njegovali pilingom?

Sve što nam treba za izradu ovih maski i pilinga vjerojatno svi imamo kod kuće tako da ne trebamo izlaziti iz udobnosti vlastitog doma i na taj način dodatno možemo zaštititi sebe i druge bez izlaganja virusu.

KOSA

Prije pranja kose, stavite piling za vlasište koji će se riješiti svih naslaga i prljavština s kose i vlasišta. Osim prljavštine i naslaga ovaj piling može se koristiti i za vlasište koje se peruta kako bi se ljuskice odljuštile od kože vlasišta.

Foto: Lorena Jakopiček
Piling za kosu

Potrebno vam je:

1 žlica maslinovog ulja

2 žlice smeđeg šećera

Foto: Lorena Jakopiček
Maska za kosu

Ove sastojke treba sjediniti u jednoličnu masu koju tada nanosite na vlasište i laganim trljanjem masirate sve djelove vlasišta te ostavite da odstoji 15-20 minuta.

Nakon što ste odstranili sve prljavštine sa svog vlasišta, vrijeme je da nahranite svoju kosu.

Potrebno vam je:

2 žlice meda

2 žlice kokosovog ulja

2 žlice jogurta

Sastojke sjedinite u glatku smjesu koju tada nanosite prvo na vrhove svoje kose, a zatim i na cijelu kosu. Ovi sastojci imaju moć hidratacije koja je potrebna za beživotnu kosu i suhe vrhove. Masku na kosi držite 15-20 minuta te ju tada isperite vodom ili šamponom.

LICE

Kad smo hidratizirali kosu, možemo se posvetiti licu. Svatko od nas ima različit tip kože lica, a ova maska služit će svakome od njih. Odstranit će mrtvu kožu s vašeg lica, hidratizirati ga i zategnuti kožu, a uz sve to bori se i protiv akni.

Potrebno vam je:

1 žlica praha zelene gline

Nekoliko kapi obične vode (ili ružine vodice)

Foto: Lorena Jakopiček
Maska od zelene gline

U glinu možete kapnuti nekoliko kapi vode i miješati dok ne dobijete gustu, ali glatku smjesu koja je prikladna za nanošenje na lice. Ovu masku je na lice najlakše nanijeti kistom za šminku, ali može se nanositi i prstima. Nakon što je nanesete ubrzo ćete osjetiti lagano stezanje kad se maska počne sušiti. Držite je na licu sve dok se potpuno ne osuši i tada ju isperite toplom vodom, a dok je ispirete lagano masirajte lice sitnim česticama gline. Vaše lice nakon ove maske bit će mekano i nježno.

TIJELO

Kako biste se riješili mrtvih stanica kože koje na izgledaju kao da vaša koža nije dotaknula kremu još od prošle godine koristite jedan od ovih domaćih i zdravih pilinga za tijelo.

Potrebno vam je:

½ šalice mljevene kave

½ šalice šećera (bijelog ili smeđeg)

3-4 žlice kokosovog ili bademovog ulja

Foto: Lorena Jakopiček
Piling kava

Ili

½ šalice smeđeg šećera

1 žlica glicerina

1-2 žlice kokosovog ulja

Foto: Lorena Jakopiček
Piling smeđi sećer

U oba pilinga sastojke sjedinite i nanosite na kožu, dobro utrljajte u cijelo tijelo te dobro izmasirajte suhe djelove tijela poput laktova, ruku, koljena, pete i slično. Najbolje je da piling za tijelo nanosite u kadi ili tuš kabini kako ne biste napravili nered. Vaša koža će nakon pilinga biti glatka i meka, ali nemojte je zaboraviti hidratizirati mlijekom ili kremom za tijelo nakon tuširanja.

?>