SVEUČILIŠTE SJEVER

Slavica Trgovac Martan novinarstvom se profesionalno bavi već 18 godina. Prve ozbiljne novinarske korake napravila je u srednjoj školi, kada je honorarno počela raditi u informativnoj redakciji Bjelovarsko-bilogorskog radija. Zatim se prebacuje u gradski tjednik Bjelovarac pa je rad u tiskanim medijima obilježio veći dio njezine karijere.

Radila je i u županijskom tjedniku Bjelovarski list te na lokalnom portalu Bjelovarac.hr. Od 2015. do 2018. bila je glavna urednica u Bjelovarcu, a od 2018. do 2019. na istoj funkciji u Bjelovarskom listu. Prošle se godine vratila na svoje profesionalne početke, tako da je trenutačno urednica Informativnog programa i producentica na županijskom Alfa radiju, koji po područje slušanosti pokriva cijelu središnju Hrvatsku. Surađuje s informativnim portalom za područje središnje Hrvatske Klikni.hr te objavljuje priče u časopisima za djecu.

Kako ste se odlučili za Sveučilište Sjever i smjer Novinarstvo?

Na tadašnje Medijsko sveučilište upisala sam se 2012. Kolege i ja bili smo prva generacija studenata novinarstva u Koprivnici. Prije toga imala sam sreću što sam u medijima u kojima sam radila surađivala s vrsnim profesionalcima, ljudima od kojih sam naučila jako puno o novinarstvu, a na studij sam stigla i s popriličnim radnim stažem. No, svejedno sam željela nadograditi to znanje i na neki način ga potvrditi sveučilišnom diplomom. Bila je to jako dobra odluka.

Koliko Vam je u poslu, pomoglo znanje usvojeno na Sveučilištu Sjever?

U pet godina studiranja na Sveučilištu Sjever naučila sam jako puno, daleko više nego što sam uopće mogla pretpostaviti na početku studiranja. Na tome sam zahvalna. Znanja koja sam stekla tijekom studija su mi definitivno pomogla da se profesionalno usavršim te naučeno svakodnevno primjenjujem u praksi.

Najdraže uspomene iz Vaših studentskih dana na Sveučilištu Sjever?

Kolege i profesori, prijateljska atmosfera, predavanja nakon kojih poželiš čuti i učiti još više. Uz što ide i onaj osjećaj da, što više učiš, to manje znaš jer se vrata koja otkrivaju nešto novo otvaraju svakodnevno. Ali, to je jako dobro. Treba nastaviti otvarati vrata i nakon završetka formalnog obrazovanja.

Koliko puta se sjetite u svakodnevnom poslu, savjeta profesora sa Sveučilišta?

Svakodnevno. To i jest cilj studiranja, primjenjivati naučeno u praksi. Sretna sam što sam tijekom studija imala priliku slušati predavanja ljudi s velikim iskustvom u medijima. Od njih smo često imali priliku čuti savjete, trikove i anegdote kojih nema u udžbenicima, a koji su itekako korisni.

Mislite li da je obrazovanje u današnje doba važno i potrebno? Koliko trebamo raditi na vlastitom obrazovanju i nadograđivat i ga?

Znanje danas ne samo da je važno, već je nužno. I pritom ne mislim samo na formalno obrazovanje. Svakodnevno učenje je nešto što bi se danas trebalo podrazumijevati, posebice za osobe koje rade u medijima. Na raspolaganju danas imamo moderne tehnologije i druge uvjete koji nam to olakšavaju, tako da zapravo nemamo izgovor za markiranje.

Što mislite o pozitivnim stranama i nedostacima online nastave, s obzirom na okolnosti  u kojima smo se našli ove godine?

Ovih dana javni prostor prepun je kritika na račun provedbe online i TV nastave na svim razinama. Slažem se da svatko ima pravo na kritiku, no žao mi je što među kritičarima obih dana nisam pronašla niti jednog koji bi ponudio alternativno rješenje za ovu situaciju. Kao majka učenika u drugom i šestom razredu osnovne škole nakon mjesec dana online učenja mogu samo čestitati ljudima koji su u rekordnom roku postavili ovaj sustav na noge. Istina je da je ovakav način rada nešto potpuno novo za sve nas, no uz dobru organizaciju i malo žrtve moguće je ispuniti sve obveze i zadatke. Iako je sustav podučavanja u razredu odnosno predavaonici nezamjenjiv, trenutnu situaciju treba opet shvatiti kao priliku za stjecanjem nekih novih znanja i vještina koje nas samo mogu obogatiti. Na sveučilištima bi sve to trebalo biti i jednostavnije, jer se ionako godinama razvijao sustav online nastave na raznim platformama. Treba, naposljetku, imati na umu kako je sve ovo ipak samo privremeno.

?>