SPORT

Svjetsko prvenstvo koje se održalo 12. lipnja 2014. godine započelo je u Sao Paulu u Brazilu. Otvaranje prvenstva pripalo je domaćinima, odnosno Brazilu i Hatvarskoj. Prisjetimo se rezultata i nezaboravljivog incidenta koji je ušao u povijest suđenja.

Protiv Brazila, koji broji pet velikih pobjeda na SP, igrali smo četiti puta. Prvi put smo odmjerili snage 17. kolovoza 2005., kada smo odigrali izjednačeno na splitskom Poljudu. Nakon toga je bila utakmica, koju dan danas pamtimo kao kompletnu prevaru. Naime, na otvorenju SP-a 2014. Izgubili smo od Brazila 3:1. Istina je da je Brazil bio jači, ali možda ne bismo izgubili ili barem završili takvim rezultatom, da je suđeno pravilno. Na terenu su bili Vrsaljko, Pletikosa, Modrć, Kovačić, kojeg je zamijenio Brozović u 61. minuti,  Ćorluka, Lovren, Perišić, Srna, Jeavić, kojeg je zamijenio Rebić u 78. minuti, Rakitić, i Olić. Sve je krenulo glatko, u 11. minuti smo poveli 1:0 autogolom Marcela.  Olić je s lijeve strane uputio prizemni centaršut u sredinu, a Marcelo je slučajno loptu progurao ravno u njihov gol. Neymar je izjednačio rezultat, golom u 29. minuti. Najgori trenutak SP-a za Hrvate je bio taj, kada je japanski sudac Yuichi Nishimura dosudio jedeanaesterac za Brazil, a bilo je i više nego očito da je Fred odglumio ogromne bolove nakon što ga je Lovren dotaknuo rukom. Taj penal u 70. minuti je označavao 2:1 za domaćine. S druge strane imamo Neymarov udarac laktom u Modrićevu glavu, na što sudac nije reagirao crvenim kartonom. Zbog tih nepravilnih sudačkih postupaka cijela  Hrvatska je bila na nogama, bijesna i razočarana krajnjim ishodom. U 83. minuti poništen je gol za Hrvatsku, navodno, zbog Olićevog prekršaja. U zadnjoj minuti sudačke nadoknade Oscar je pogodio mrežu, s 18 metara i to je značilo pobjedu za Brazil.

FIFA na strani nepravde?

Sudačka komisija Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) stala je na stranu suca Nishimure, koji je nepravedno dosudio kazneni udarac. Massimo Busacca, šef sudačke komisije je rekao: “Nishimura dosudio ono što je vidio”, a to je kontakt hrvatskog braniča Dejana Lovrena i brazilskoga napadača Freda.

Međutim, nakon njihove rasprave, ipak mu je dodijeljena kazna, odnosno zabrana suđenja na drugim utakmicama Svjetskog prvenstva.

Sučev čin nisu osudili samo Hrvati nego i strani mediji kao na primjer talijanski medij “La Gazzeta”, koji su napisali da je Brazilu dosuđen nepostojeći kazneni udarac i da se možemo nadati kako će FIFA odreagirati strogom kaznom.

 

Prisjetimo se najvećih sudačkih ‘gafova’

Prvo mjesto, ove kategorije, je dodijeljeno Alia Bini Nasserau.  Riječ je o utakmici četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Meksiku, u kojem su se susreli Argentina i Engleska. Argetina je pobjedila, ali je jedan od golova bio rukom izazvan. Taj događaj se danas naziva “Božja ruka” Maradone.

Veliku pogrešku je učinio urugvajski sudac Jorge Larrionda na SP u Južnoj Africi 2010. Larrionda je u susretu osmine finala Njemačke i Engleske, poništio gol Franku Lampardu premda je lopta skoro metar ušla u gol.

Na SP-u 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, u četvrtfinalu na utakmici SAD protiv Njemačke, sudac Hugh Dallas nije dosudio kazneni udarac za SAD, iako je njemački igrač na gol crti zaustavio loptu.

 

Fotografija: Pexels.com

?>