KULTURA

Vijest o smrti Ivana Ladislava Galete potresla je sve koji su ga imali čast poznavati pa tako i njegove studente na Medijskom sveučilištu gdje je profesor Galeta predavao.

Nije bio samo profesor, bio je osoba s karizmom, dubinskom interpretacijom i savršenom glumom. Taj filmski redatelj, multimedijalni umjetnik i jedan od najvažnijih predstavnika hrvatske kulturne scene ostavio je svojim studentima nešto vrlo vrijedno. Poigravao se, naime, na predavanjima čudesnim brojem 65 i kredom nacrtao kvadrat (na fotografiji). U njemu su bile vrijednosti koje su se magičnim ispreplitanjem i računanjem uvijek svodile na čudesni broj 65. Njegov je crtež ostao netaknut, a ploča će biti konzervirana kao vječna uspomena na velikog profesora i umjetnika.

Bio je čovjek koji nas je uspio nasmijavati unatoč tome što je njegov nastup odisao autoritetom i ozbiljnošću, a njegove su nas asocijacije ostavljale bez teksta. Čudio se ponekad našoj inertnosti i nije mu bilo jasno kako mi ne vidimo ono što on vidi, a mi smo vidjeli, ali smo se ustručavali reći. To i jest bilo zanimljivo, vjerojatno smo to čuvali za trenutak na koji nas je izazvao. Profesor nam je, naime, na samom početku predavanja kazao kako za usmeni ispit želi da mu postavimo pitanje koje će njega zaintrigirati. Želio je pritom da osjetimo svoju moć jer njegova je bila neopisiva. Bio je jedinstven profesor i uvijek ćemo ga se sjećati s entuzijazmom, onakvim kakav je on prenosio na nas.

Sjećat ćemo se njegovih brojeva, ushićenosti i ljubavi kojom je zračio predajući nam fotografiju. Nikada nećemo zaboraviti ni pitanja koja mu nikad nismo uspjeli postaviti. Bio je to misterij koji smo prebirali po mislima, što pitati, kako pitati i zašto pitati. No, naša pitanja nisu nestala, žive i dalje baš kao i veličanstveni duh Ivana Ladislava Galete. S nama je i kad ga više nema.

?>