Putovanja

Iako mnogima nije na prvom mjestu što se tiče turizma, Austrija nam može ponuditi raznoliki sadržaj i tijekom ljetnih mjeseci. Razne manifestacije, kulturni događaji ili samo jednostavno uživanje u prirodi pokazali su mi drugačiju Austriju od one na koju prvo pomislimo- zima i Alpe. U to sam se uvjerila upoznavši tri prekrasna mjesta u srcu prirode, okružena brdima, šumama i rijekama.

Moje je putovanje započelo u malom gradiću Brucklu nedaleko od Klagenfurta, okruženom brdima i planinama. Ovaj grad broji nešto manje od 3000 stanovnika. Ukoliko vam se to možda čini malo i pomalo nedovoljno za neki dobar provod i uživanje u prirodi, prevarili biste se. Grad leži na prekrasnoj rijeci Gurk koja posjetiteljima nudi ribolov, a oni koji nisu zainteresirani za ovu vrstu zabave mogu se opustiti u šetnji uz rijeku. Također, s obzirom na veličinu grada, Bruckl ima i veliki sportski centar, koji uključuje dva nogometna igrališta, teren za mini golf, stijenu za penjanje te teren za tenis.
Bruckl svakako puno ulaže u sadržaje za rekreaciju, no ukoliko se tamo zateknete za radnog vremena, u gradu nećete susresti mnogo ljudi:  ulice su puste, a trgovine odjećom i obućom zatvorene od 12 do 14 sati. Iako to nije pozitivno za turiste, onima koji vole prirodu ovo će se mjesto sigurno svidjeti.

Bruckl

 

Putovanje sam nastavila prema Leobenu, uz usputno stajanje u selu Scheiflingu, koje broji nešto više od 1500 stanovnika. Scheifling se nalazi uz rijeku Muru, koja prolazi kroz samo središte mjesta. U usporedbi s hrvatskim selima, Scheifling nudi mnogobrojne atrakcije za turiste jer je usputno stajalište za bicikliste koji imaju tour duž rijeke Mure. Uz nekoliko restorana koji nude domaću kuhinju i živu glazbu, te šetališta i trgovački centar, svakako preporučujem kratak odmor u tom mjestu.

Scheifling


I konačno, Leoben, grad nedaleko Graza koji broji oko 25.000 stanovnika, poznat kao „rudarski grad“. Ne spada među velike gradove, ali sam se uvjerila da može ponuditi mnogo. Grad ima dugu i bogatu tradiciju vezanu uz rudarstvo. Naime, Leoben je još od davnina poznat po bogatstvu rudama, zbog čega je sredinom 19. stoljeća tamo osnovano Sveučilište koje se temelji upravo na rudarstvu. Grad teži kulturnom životu i događanjima pa nam tako tijekom godine nude različita događanja vezana uz kulturu: serijal koncerata klasične glazbe, produkcije ljetne filharmonije, kao i jedna od najvažnijih manifestacija – Gosser Kirtag ili ulični sajam, koji se održava svake godine početkom listopada. Koliko je to važan događaj za ovaj kraj, govori i podatak da je dan održavanja neslužbeni praznik u Leobenu, kada trgovine, banke i pošta rade samo do podneva, kako bi zaposlenici mogli uživati u događaju koji traje do kasno u noć. Gosser Kirtag privlači mnogobrojne turiste, a posljednjih nekoliko godina ta se brojka vrti između 20 – 30 tisuća. Sajam je karakterističan za ovaj grad, prikazuju se stari običaji vezani uz rudarstvo, kuša se tradicionalna kuhinja te se demonstriraju stari domaći običaji.
Kada govorimo o Leobenu važno je spomenuti i njegove prirodne ljepote. On leži na rijeci Muri, koja se proteže duž cijeloga grada pa posebnu pažnju privlače mostovi i šetališta u čije održavanje grad mnogo ulaže.

 

 


?>