Glazba

Senf je gusti začin u obliku umaka/namaza koji se proizvodi iz sjemenki biljke gorušice. Jaki senf može prouzročiti suzenje očiju, ljuti okus ustima i na nepcu te osjećaj topline u nosim putevima. Zbog toga se od 2005. godine na svim proizvodima u Europskoj uniji mora označiti ako u sebi sadržavaju senf.

Međutim, ovdje je riječ o Varaždinskom crossover bendu koji kao i senf može prouzročiti navedene reakcije. Jedan on članova benda, Ivor Vujasinović odlučio je dati kratki intervju za Pressedan.

Tko i što je Senf?

Senf je varaždinski crossover bend kaj bi u slobodnom prijevodu značilo da nam se ne da definirati žanr pa spajamo više žanrova u nekaj kaj nama najviše odgovara. Trenutno smo još službeno Mislav “Mimi” Bunić na bubnju, Marko “Blaž” Blažeka i Vinko “Vinkec” Banfić na gitarama (uz to da Blaž i viče), te Ivor “Ivda” Vujasinović na basu i vikanju. Pošto smo nastali prije tek malo više od godine dana smo zaokupljeni svirkama po sjeverozapadu Hrvatske, ali naravno idemo i šire ako se ponudi prilika.

Kako i kada je nastao Senf?

U biti je Senf evolucija RectalDestroyera koji je formalno umirovljen prije malo više od godine dana (krajem 2016.) tak’ da to smatramo nekakvim svojim “rođenjem”. Samo ime nema neki dublji značaj, jednostavno je u tom trenutku zvučalo dobro i masno.

Koliko ste do sada imali koncerata i u kojim gradovima/mjestima?

Imali smo 2 svirke u Zagrebu (AkcAttack), 1 u Novom Marofu (Stara škola), 1 u Ormožu (Unterhund), 5 u Varaždinu i okolici (Caffe bar Elephant, Cthulhuovo dvorište, Kotec, Presečno). Iskreno nemam pojma koliko nas je ljudi do sad gledalo, ali čini se da ima ekipe kojoj odgovara ovakva vrsta galame. Svaki nastup je manje više nekakva anegdota pošto si ne znamo reda. Evo na primjer prošle godine je Mimija zadesila bolest, a trebali smo svirati u Zadru i Rijeci. Naravno, nama ostalima se nije dalo doma nakon prvog dana vikend toura pa smo se jednostavno “šlepali” sa Bezdanom i Gemištom dalje i punili naš predviđeni set improviziranim pank divljanjem ‘di se ne zna ‘ko pije a ‘ko plaća. Neka ženska u Rijeci nas je gađala s flašama, ali ne zamjeramo, dapače drago nam je. Vaš bijes naša je zabava.

Koji su vam uzori po pitanju glazbe?

Nema toga kod nas. Trudimo se osmislit neki svoj zvuk i stil pa nema baš nekog smisla pokušavat kopirat nekog. Jedino bi kao najveći osobni uzor navelgos’nBandara i Piknik.

Imate li svoje pjesme i/ili svirate obrade?

Imamo 13 autorskih stvari, ali volimo ubaciti i obrade Mikrofonije, FightBacka, Misfitsa, Fakofbolana i na kraju krajeva RectalDestroyera. Numere nose nazive kao što su Gospođa (pjesma o sukobu sa građankom treće životne dobi), Mašina (o sigurnosti na cesti), Posao (vid’ vraga o poslu), Nerast (o narkomanu), S’e smrdi (o snošaju) itd. Same tekstove rađe ne bi navodil u potpunosti kad zvuče ko transkript svađe između dva kočijaša, cigana i lopova na dopu.

Koju su vam danji planovi u karijeri i što planirate ove ili sljedeće godine?

Evo, baš smo odradili za sad bukirane koncerte tak’ da je sad jedno vrijeme mir. Al’ u globalu snimit novi materijal, napravit’ merch i prosvirat’ Hrvatsku i Sloveniju. Dalje ‘ko zna.

Kako komentirate alternativnu scenu u Hrvatskoj?

Svaka regija ima neki svoj đir. Super je da smo se konačno malo i mi Varaždinci raspucali kaj se tiče bendova, fakat nas je niklo dosta u zadnjih par godina (pod niklo mislim da smo se više aktivirali). Dobro je da su alternativci počeli i više surađivati,nekad je tu bilo puno više linija u pijesku kaj je rezultiralo kavgama među supkulturama. Super je kad su na kupu i pankeri, metalci, hardkoraši i još sto drugih frikova i likova i svi skupa tjeraju dobru zajebanciju! Sve u svemu smatram/o da se alternativna scena kreće u vrlo pozitivnom smjeru i da se kroz to neko zajedništvo fakat može dići na još jednu višu razinu.

 

?>