ŽIVOT

Postoji jedno malo mjesto pokraj Ludbrega poznato po uzgoju raznih sorta jagoda. Čukovec je mjesto koje prema zadnjem popisu stanovništva ima samo 322 stanovnika, no gotovo svako treće domaćinstvo uzgaja jagode. Neki od njih uzgajaju samo za vlastitu potrošnju dok ih drugi uzgajaju isključivo radi prodaje.

Razgovarali smo s Božicom čija obitelj već otprilike 50 godina uzgaja jagode. Na njezinoj plantaži mogu se naći razne sorte ovih slasnih delicija i to sve od najranijih koje dozrijevaju u plastenicima, pa sve do onih najkasnijih čiji je okus sladak poput meda.

Nekad je bilo lakše uzgajati jagode iako je bilo više ručno uzgajanje nego sad, no vrijeme je bilo normalnije za razliku od danas. To je vidljivo pogotovo u ovim naglim promjenama što dovodi do brzog propadanja samih plodova. – kazala je Božica te dodala da osim klime veliki utjecaj imaju i različite bolesti

Jagoda je u biti kultura koje se posebno uzgaja jer trebaju ruke, za razliku od ostalih kultura poput kukuruza i pšenice koje se uzgaja strojno. – kazala je Božica te još dodala da se danas uglavnom uzgajaju hibridi koji su ipak malo otporniji na vremenske promjene.

?>