KULTURA

Mlade nade ovog, ne baš toliko širokomasnog popularno žanra,  dečki iz trash benda Sedativ iz Čakovca koji se odlučio držati korjena i pisati isključivo tekstove na hrvatskom jeziku. Objavili su svoj novi spot za pjesmu ”Frajer in the Hole”.

Sedativ postoji od 2012. godine  kada su ga osnovali basista Sebastijan Zadravec i gitarist Petar Vinković. Sastavu su se odmah pridružili bubnjar Filip Levačić i gitarist Pavao Mesarić, koji je kasnije odlučio biti i glavni vokal u bendu. Prvu pjesmu „Razarač“ kao singl izdali su 2014. godine. Ubrzo je uslijedio i EP od 6 pjesama, objavljen također 2014. godine, a 2015. je dobio i fizičko izdanje na CD-u koji je prodan u oko 100 primjeraka. Najveći uzori Sedativu su američki bendovi Megadeth i Overkill, kanadski bend Razor te bendovi s ovih prostora kao što su Divlje Jagode, Pergament, Nadimač te Narednik Lobanja i Vod Smrti.

Prvi sastav (2012-2015)

Na EPu nazvanom „Sedativ“ nalaze se 4 autorske pjesme, jedna instrumentalna stvar te obrada popularne „Smokvice“ od Tajči. 2015. godine zbog obaveza gitarist Petar Vinković napušta sastav, te bend prestaje s aktivnim radom. 2017. kao tročlani sastav, Sedativ izdaje demo „Frajer in the Hole“. Zajedno sa pjesmom „Frajer in the Hole“ na tom demo singlu našla se još jedna instrumentalna stvar kao uvod, ali i demo snimka prve pjesme „Razarač“ iz 2013. godine. 2018. godine bendu se pridružuje gitarist Karlo Rajn nakon što je s radom prestao njegov prijašnji bend Crowd Control iz Varaždina. Sedativ opet počinje s aktivnim radom nakon gotovo 3 godine pauze, te početkom 2019. objavljuje svoj prvi video spot za pjesmu „Ljigavci“.

Drugi sastav 2018-2019

Nedavno je gitarist Karlo Rajn napustio sastav te ga je zamijenio sadašnji gitarist Denis Hižman.

Sedativ je od 2012. do sada imao 20-ak koncerata po Hrvatskoj i Sloveniji. Svirali su u Ljubljani, Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu, Ormožu, Lepoglavi i drugim mjestima. Nastupili su i na zagrebačkom Valhalla festivalu i to dva puta: 2015 i 2019 godine. Spot za njihovu pjesmu „Ljigavci“ bio je emitiran na televiziji, na CMC-ovoj (Croatian music channel) emisiji Maldoror Metal Box. Nastup na Valhalli 2019. snimljen je objavljen je kao audio live album u trajanju od pola sata.

EP “Sedativ”

O NOVOM SPOTU

Pjesma „Frajer in the Hole“ napisana je i kao demo objavljena već 2017. godine, no prava studijska snimka snimljena je tek krajem 2019. i tek sada objavljena u najnovijem video uratku Sedativa.

Pjesma je pisana iz perspektive strastvenog igrača video igre Counter Strike 1.6, koji sebe naziva „Frajer in the Hole“ te govori o njegovom iskustvu igranja te igre, njegovim vještinama u igri te nemaru za školske obaveze. Na spotu je vidljiv gameplay Counter Strikea 1.6. Spot je sniman u Međimurskom naselju Pušćine.

O PRODUKCIJI I OBJAVLJIVANJU SAMOG MATERIJALA

Sav audio materijal (osim demo singla „Frajer in the Hole“ iz 2017.) snimio je, masterirao, miksao i producirao prijatelj benda Mislav Bunić iz Varaždina u svom kućnom studiju. Snimanje glavnom kamerom i montažu za oba objavljena spota obavio je prijatelj benda Mario Ivan Šuvak iz Zagreba. Drugom kamerom na spotu „Ljigavci“ snimao je Fabijan Kadi. Snimanje dronom za spot „Frajer in the Hole“ obavio je Karlo Zadravec.

Sve pjesme koje je bend snimio nalaze se na Youtube kanalu benda. Bend nikada nije potpisivao nikakve ugovore s izdavačkim kućama, već je sav svoj materijal uvijek objavljivao neovisno, na svom YouTube kanalu.

O BUDUĆNOSTI

S obzirom da bend sada ima novog, tek pristiglog gitaristu, bend je u fazi uvježbavanja i pripremanja za buduće nastupe, no za to će još trebati vremena. Nakon objave spota „Frajer in the Hole“ bend dalje nastavlja s pisanjem novih pjesama, te najavljuje novi album, koji bi trebao izaći negdje u 2020. godini. Album će se sastojati od 7 autorskih pjesama i jedne obrade.

Treći sastav 2019 –
?>