DRUŠTVO

Poznati istraživački novinar, Saša Kosanović, dana 22. siječnja u Sveučilišnom centru Koprivnica održao je gostujuće predavanje u obliku intervjua s moderatoricom i novinarkom Petrom Slavečki. Studenti su iz prve ruke imali priliku čuti kako je to raditi posao koji ih danas-sutra čeka u stvarnom životu.

Saša Kosanović, Petra Slavečki

Trenutni novinar u Novostima svoje novinarske početke ostvario je na HTV-u. Zbog neslaganja, odlučio je pronaći za sebe pogodnije mjesto. Tjednik Novosti je tjednik srpske nacionalne manjine. Sašinu karijeru obilježava istraživačko novinarstvo za koje kaže da su najvažniji trud i strast koje nemaju svi novinari. Neki ga ne vole jer je istraživao neke hrvatske građane koji su bili na sudovima te se kosio s nekim tradicionalnim razmišljanjima. Istraživao je i po bivšim logorima. Smatra kako su urednici vodilje mladim novinarima, upozorava da nema plasiranja informacija bez dokaza. 

Studentice novinarstva

Kad ti smijeniš par ministara onda je to važno. Ali ne treba mistificirati taj posao istraživačkog novinarstva; puno teži može biti posao, recimo, na lokalnoj razini, recimo sukobiti se s loklnim “establišmentom” i opasnije je u svim oblicima, jer lokalni šerifi su daleko opasniji.

Profesori, studenti

Saša Kosanović studentima je govorio o svome radu i iskustvu koje je stekao tijekom godina, temama koje su mu bile najzanimiljivije, a i najteže, najškakljivije za rad. Kroz svoj dugogodišnji novinarski rad, primao je razne prijetnje; kako smrću, tako je i proživljavao (može se dogoditi i danas) verbalne odnosno neverbalne napade. Najviše ga drži ta strast, želja i zainteresiranost za onim što se krije iza nekog događaja i smatra kako je pitanje gotovo svake teme: zašto? zašto se nešto dogodilo i što se krije iza toga; onda kopa po tome što je sumnjivo dok ne otkrije. Također, kaže kako ima dosta radova koji nikad nisu nigdje bili objavljeni. Za one teme gdje se nitko ne buni, kaže, kako je to onda sigurno istina, jer kad je muk, sve što je sugovornik u toj temi ispričao je bila istina. No, dogodilo se i da su podizali tužbe protiv njega, no nasreću novinara, presuđeno je u njegovu korist. Na Sveučilištu Sjever gostovao je prvi puta, a nadamo se da će doći u posjetu još koji put.

foto: Elena Sovar

?>