DRUŠTVO

Unatoč burnoj prošlosti između dvije zemlje, sve više je onih koji iz Srbije dolaze živjeti u Hrvatsku i obratno. Upravo Saša Avramović već godinu dana živi u Međimurju u mjestu Pribislavec, gdje se doselio iz Ivanjice u Republici Srbiji. Saša je mladić koji ima dvojno državljanstvo. Njegova majka rodom je iz Hrvatske, a njegov otac iz Srbije. Deset godina se bavi ugostiteljstvom, no u posljednje vrijeme izrazio je želju imati vlastitu farmu. Trenutačno je zaposlen u kafiću u Čakovcu. S ovim mladićem razgovarali smo o njegovim iskustvima te o razlikama u ugostiteljstvu između Hrvatske i Srbije.

  1. Zbog čega ste se odlučili baviti ugostiteljstvom?

Zato što mi je obitelj savjetovala kako ću u ugostiteljstvu uvijek lako pronaći posao. Ugostiteljstvom se bavim već 10 godina. Zapravo, otkad sam upisao u Tehničku srednju školu u Ivanjici za smjer kuhar/konobar.

  • Što najviše, a što najmanje volite kod vašeg posla?

Plaće zaposlenika su vrlo dobre, zahvalan sam na mnogim prijateljstvima koje sam stekao otkad radim u Hrvatskoj te su gosti vrlo ugodni. Iako ima mnogo dobrih stvari što se tiče konobarstva ima i nekih stvari koje ne volim raditi. Primjerice kada moramo raditi obračun ili razvrstavati ambalažu.

Avramović na svom radnom mjestu.

Savjet svim budućim ugostiteljima

  1. Što preporučujete svakome tko se odluči baviti ugostiteljstvom?

Iako ima puno ljepših i lakših zanimanja od ugostiteljstva moja preporuka bi bila da ova struka nije za one sa kratkim živcima. Ovaj posao bih preporučio mladima kojima više odgovara noćni život. Smatram kako je turizam podcijenjen na našim prostorima te kako posao u sektoru turizma zahtijeva našu cijelu pažnju. 

  • Zbog čega ste se odlučili raditi u Hrvatskoj?

Odlučio sam se za rad u Hrvatskoj zbog toga što mi je bio ponuđen posao na sezoni u Hrvatskoj, ali to nije uspjelo. Dakle, prihvatio sam ponudu za sezonski posao, jer sam želio vidjeti hrvatsko primorje. No, kada sam stigao vlasnik restorana nije održao naš dogovor i nije mi osigurao smještaj. Na kraju, posjetio sam majku koja živi u Međimurju u Pribislavcu te pronašao posao u Čakovcu u kafiću.

Ugostiteljstvo u Hrvatskoj i Srbiji

  • Postoji li razlika u ugostiteljstvu u Hrvatskoj i u Srbiji?

Naravno da ima razlika između ovih država što se tiče ugostiteljstva, ali to su male razlike te ovisi o vrsti objekta i njegovim standardima Primijetio sam kako u kafićima u Srbiji ljudi više piju tursku kavu, a u Hrvatskoj ljudi piju espresso.

  • Mislite li da se lakše zaposliti u ugostiteljstvu u Hrvatskoj ili u Srbiji?

Smatram kako se može u obje države lako zaposliti u sektoru ugostiteljstva. Prema mom iskustvu u ugostiteljstvu poslodavci uvijek traže ljude za rad.

Dojmovi o radu u Hrvatskoj

  1. Koji su vaši dojmovi što se tiče rada u Hrvatskoj?

Atmosfera je opuštenija, ljudi su prijateljski nastrojeni prema svima. Poslodavci su dostupni za primjedbe i prilagodbe. Smatram kako Hrvatska ima bolji standard od Srbije što se tiče mogućnosti zapošljavanja i većih plaća.

  • Tijekom vašeg rada u Hrvatskoj postoje li osobe koje su se neprimjereno ponašale prema vama zbog vaše nacionalnosti?

Nažalost jesam. Kada sam bio radio kao ispomoć u jednom kafiću u Čakovcu gdje zalaze većinom branitelji Republike Hrvatske. Kada su saznali otkud dolazim, dobacivali su mi mnoge loše komentare, iako ja nisam imao nikakve veze s ratom između Hrvatske i Srbije. Tada sam odlučio kako u tom kafiću više nikad ne želim raditi ni izaći na kavu.

Na radnom mjesdtu u Hotelu Princess, četvrti s lijeva.

Povratak u Srbiju

  • Jeste li razmišljali o povratku natrag u Srbiju i zašto?

Pa naravno da sam razmišljao o tome, ipak je Srbija zemlja u kojoj sam se rodio. Želja mi je sagraditi vikendicu u kraju gdje sam odrastao u planinama, gdje vlada samo mir i tišina.

  • Je li je ugostiteljstvo vaša strast ili postoji nešto drugo čime biste se htjeli baviti?

Naravno da postoji. Iako se trenutačno bavim konobarenjem, volio bih imati farmu. Lakše mi je i naravno ljepše raditi s životinjama nego raditi kao konobar.

?>