Predstavljamo studente

Dvadesetogodišnja studentica Sara Gospočić pohađa drugu godinu na Sveučilištu Sjever u Koprivnici na odjelu Prehrambene tehnologije. Koprivničanka je pohađala srednju školu smjer prehrambeni tehničar, tako da joj se studij nadovezuje na struku. Zanimljivo, iste godine kada je upisivala fakultet otvorio se studij Prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever.

Koje su prednosti studiranja na Sveučilištu Sjever?

Sveučilište Sjever je vrlo zanimljivo jer nema puno studenata i svi su pristupačni! Od osoblja u referadi, knjižničarke, čistačica i domara pa do naravno profesora. Otkada studiram, uvijek sam se ugodno osjećala i svi su voljni pomoći. Profesori su susretljivi i pristupačni, a što se mog studija tiče, prednosti su te što imamo priliku slušati razna predavanja od strane stručnjaka, imamo razne radionice na kojima uvijek radimo nešto s hranom ili pićem. Tko to ne bi volio! Pročelnik našeg odjela doc. dr. sc. Bojan Šarkanj se izuzetno trudi oko svojih studenata i želi da puno toga vidimo, čujemo, pa i doživimo, od rezanja voćaka ispred Sveučilišta u sklopu kolegija Tehnologija proizvoda od voća i povrća, pa do odlazaka na razna događanja npr. Tehnologijade, sudjelovanja u Erasmus projektu. Kako nam je jednom rekao „Studiranje je stil života!“ i uistinu je. Sakupljamo razna uzbudljiva iskustva, a pri tome i učimo. Ugodno s korisnim!

Dosta radite u laboratoriju. Što vam je bilo najzanimljivije?

U laboratoriju je uvijek zgodno vidjeti i naučiti nešto novo, a izdvojila bih kada smo bili na PBF-u u Zagrebu. Podijeljeni smo bili u grupe i svaka je grupa imala neki uzorak hrane (sušenu kobasicu, vrhnje, kiselo zelje…) i zatim smo iz tih uzoraka izolirali mikroorganizme.

Koji Vam je najzanimljiviji kolegij?

Izdvojila bih kolegij Senzorika i analitika vina jer vježbe u sklopu tog kolegija su zanimljive. Na vježbama učimo o senzorskom ocjenjivanju vina i do sada nisam znala da degustacija vina nije samo tako, već se na mnogo toga treba obratiti pažnja pa je jako zanimljivo.

Na svojim vježbama stvarate i zanimljiva jela. Možete li navesti koja i kako nastaju?

Na vježbama ne stvaramo hranu već ju analiziramo, iako smo ove godine imali vježbe iz kolegija Senzorika i analitika vina pa smo imali priliku vina degustirati, a za Dane otvorenih vrata imamo radionice gdje se uvijek može nešto pojesti i popiti. Trebali smo predstaviti i projekt Sveučilišnog piva, no zbog situacije s koronom predstavljanje nije održano.

Spomenuli ste Dane otvorenih vrata na Sveučilištu Sjever SC Koprivnica koji su održani neposredno pred prelazak na online studiranje. Možete li nam prenijeti vaše dojmove?

Dani otvorenih vrata su uvijek poučni i zabavni jer imamo razne radionice. Imali smo radionicu piva na kojoj se moglo nešto čuti o proizvodnji piva te degustirati sirovine za pivo i samo pivo. Bila je radionica o važnosti kemijskog sastava hrane te radionica sa smoothijima na kojoj su, uz degustaciju ponuđenih smoothija, svi koji su došli mogli napraviti smoothie po svom izboru odnosno odabrati koje god sastojke su htjeli od ponuđenih i smiksati ih. Uz te radionice, ove je godine bila i radionica čokolade na kojima su učenici srednjih škola, naši gosti, mogli naučili nešto o proizvodnji čokolade i ocjenjivali su 3 različite vrste mliječne čokolade gdje je pažnju trebalo obratiti na senzorska svojstva. Kod nas je uvijek zanimljivo jer se, uz sakupljanje znanja, nikada ne ostaje gladan i žedan!

Kako vam je bilo studirati online tijekom cijele situacije s koronavirusom?

Neobično, ali nije bilo tako loše. Trebali smo se prilagoditi, kako i mi, tako i profesori, ali sada smo isprobali i taj način da sve obaveze, uključujući i slušanje predavanja, obavljamo od doma. Budući su se predavanja snimala, uvijek smo se mogli vratiti na snimku ako nam nešto nije bilo jasno. Iako neke profesore nismo imali priliku upoznati i slušati uživo, sve u svemu, dobro je prošlo.

Možete li nam otkriti kako je organiziran praktičan dio vježbi?

Što se praktičnog dijela tiče, ove godine zbog situacije s koronavirusom nismo imali priliku provesti vježbe iz svih kolegija. U prvom semestru išli smo na PBF, a iz kolegija senzorike i analitike vina smo imali vježbe, no prema pravilima. Podijeljeni smo bili u grupe po petero, trebali smo nositi maske i tokom ulaska smo ulazili jedan po jedan, dezinficirali smo ruke i izmjerila nam se temperatura te smo zatim otišli u predavaonicu gdje smo sjedili razmaknuti . Tek tada su krenule vježbe. Iz tog kolegija, kao što sam spomenula, uči se kao se ocjenjuju vina i na što sve prilikom ocjenjivanja treba paziti, tako da kod kušanja nekog idućeg vina, uvijek to naučeno sada možemo primijeniti!

?>