Zdravlje

Svima je već dosta priča o koroni i svih stvari koje ne možemo raditi. Jedna od njih je odlazak frizeru kako bi dobili onaj savršeni highlight, balayage, bech-waves natural look. Nažalost, mnogi misle da je friziranje najvažniji aspekt izolacije stoga su narudžbe još uvijek u punom mahu. Ne samo da je opasno vrijeme za takve pothvate, nego frizeri riskiraju kaznu. Uvijek će postojati oni koje ništa ne će spriječiti, osobito ako se radi o manjim sredinama. Upravo zbog toga ponudit ću vam nekoliko savjeta kako samostalno obojiti kosu te brinuti o njenom zdravlju (Ispod zdrave kose zdrav duh).

Oni koji su me upoznali, znaju da mijenjam boju kose poprilično redovno. Iako sam nebrojeno puta čula kako će mi kosa biti uništena, nakon 5 godina mjesečnog bojenja još se uvijek čvrsto drži, a većinu frizura sam uradila upravo kod kuće. Bitno je reći da se može. Bez obzira na rezultat kojim nisam uvijek bila zadovoljna, još uvijek učim. Osim što ćete se bolje osjećati kad obnovite i osvježite kosu, ispunit će vam vrijeme. Važno je napomenuti da nisam stručnjak, ali savjeti koje vam nudim proizlaze upravo od profesionalnih frizera koje pratim već nekoliko godina.

Priprema

Svaki pothvat, a osobito onaj koji podrazumijeva korištenje kemikalija, zahtjeva temeljitu pripremu. Kada govorimo o pripremi boje za kosu, polazimo od željenog rezultata. Ukoliko imate tamniju, prirodnu kosu, a želite ići na svjetlije, često će kupljena boja biti dovoljna i proces ne će zahtijevati blajh. Ukoliko želite skinuti „boju iz kutije“ s vaše kose, blajh je neizostavan element procesa jer razgrađuje molekule boje koje ste prethodno nanijeli. Dakle, blajh oduzima pigment iz vlasi, dok boja ispunjava vlas dodatnim pigmentom. U nespecijaliziranim trgovinama većinom nećete moći pronaći odvojeno blajh i razvijač, ali u nekim bojama se nalazi taj prah koji vam je potreban da je izbijelite. Većinom je na kutiji označeno s lightener. Nakon što ste odlučili u kojem smjeru želite ići morate pripremiti kosu. Možda vam teško pada, ali bilo bi dobro ne prati kosu barem 3-4 dana prije korištenja boja. Nikako nemojte kosu oprati netom prije bojanja jer korištenje šampona i trljanje kose uzrokuje mikro abrazije na tjemenu, a one mogu izazvati peckanje i svrbež. Kosu je prije bojenja najbolje podijeliti u četiri dijela, prvo sredinom, a zatim od vrha glave do iza ušiju te raščešljati pramenove jer čvorići sprječavaju pravilno prodiranje boje. Osim što ćete si olakšati nanošenje proizvoda, manje ćete griješiti.

Miješanje boje

Svaka boja iz kutije sadržava razvijač boje i boju. Problem koji se javlja u ovakvim proizvodima je visoka doza štetnih kemikalija – hidrogen peroksid i amonijak. Peroksid uklanja postojeću boju i oksidira vlas, dok amonijak služi za otvaranje kutikule kako bi boja ušla u korteks vlasi. One osim što mogu uništiti kosu, djeluju i na dišne puteve, stoga je bitno raditi u prozračenoj prostoriji. Također, nepoznata je jačina razvijača i postoji mogućnost da koristite jači od onoga što vaša kosa zahtijeva i podnosi. Istražite putem interneta koja je razina razvijača u pojedinoj boji kako biste dobili optimalne rezultate. U pojedinačnim pakiranjima razvijač većinom možete pronaći u nekoliko standardnih jačina – 10, 20, 30 i 40 Volume, odnosno 3%, 6%, 9%, 12% hidrogena. 10 vol. se koristi kod dobivanja tamnijih nijansa, a 20 za pramenove i dizanje boje 2-3 nijanse. 30 ili 9% razvijač koristi se za jako prosvjetljivanje, a 40 za potpuno uništenje vlasišta i kose. Naravno, to se ne će dogoditi ako znate što radite i imate dobru podlogu, ali se ne preporuča. Kada govorimo o prethodno obojenoj kosi, nemojte svjetliju nijansu nanositi na tu boju.

Boja ne posvjetljuje boju. Tim procesom možete jedino postići tamniju nijansu ili narančasti pigment. Blajh djeluje na molekularnoj razini te oksidira melanin ostavljajući ga bezbojnim, a kosu poroznom.  Kako biste djelomično skinuli prethodnu boju sve što trebate je pomiješati malo blajha sa šamponom te  5-10 minuta prati  kosu tom smjesom. Na taj način kosa će biti zdravija nego da je posvijetlite kako biste je ponovno obojali. Ova metoda funkcionira najbolje ako imate svijetlu podlogu ispod same boje.  Za najbolje rezultate, pratite točno predviđene omjere te koristite onoliko boje/blajha koliko vam je potrebno da prekrijete onoliko kose koliko želite. Često je potrebno koristiti više od jednog pakiranja, ovisno o dužini i gustoći kose.

Nanošenje boje

Application, application, application! Ukoliko ste učinili sve prethodne korake i utvrdili koji rezultat želite postići, nanošenje ne će stvarati previše muke. Postoji nekoliko tehnika koje vam mogu pomoći u postizanju ravnomjerno raspoređene boje. S tamnim nijansama je svakako mnogo lakše jer možete krenuti od korijena kose i to od potiljka prema čelu jer će tako kosa izgledati najprirodnije. Uzimajte manje pramenove kose i pratite prethodno postavljena četiri dijela. Stvari su malo kompliciranije ako posvjetljujete kosu. U tom slučaju nikad nemojte krenuti od korijena, osim ako bojite samo izrast. To je zato što skalp zrači toplinom i zbog toga se boja brže razvija. Rezultat toga je presvijetli, blijedi korijen i tamniji ostatak kose. Najbolje je boju prvo  primijeniti na dužinu kose i tamnija mjesta, a zatim nakon 10-15 minuta na korijen. To se također postiže i različitim jačinama razvijača, odnosno primjenom jačeg razvijača na tamnija mjesta poput vrhova i srednjeg dijela kose. Vjerojatno najvažnija stvar u nanošenju jest činjenica da blajh nije šampon. Loša metoda nanošenja je svakako trljanje blajha u kosu i očekivanje da će prodrijeti svaku vlas. Kosu treba zasititi proizvodom i nanijeti ga precizno, pramen po pramen. U protivnom, pojavit će se nepravilnosti i mrlje. Nemojte dopustiti da se blajh osuši jer time prestaje njegova djelotvornost. Uzmite kapu za tuširanje ili plastičnu vrećicu te ih pošpricajte vodom s unutarnje strane. Na taj način, kada pokrijete glavu, voda će s kape/vrećice isparavati zbog topline sa skalpa i održavati blajh na životu. Jedan trik koji uvijek koristim prilikom bojenja jest lagano potezanje kose, kako bih vidjela otpada li kosa i vraća li se u određeni položaj. Ako primijetite da vam kosa prilikom ovog testa ispada ili sliči ramen noodlesima, hitno isperite!

Ispiranje

Uvijek se vodite vremenskim ograničenjima u uputama. Boja se prestaje razvijati nakon otprilike 40 minuta, a posvjetljivač nakon sat vremena. Ako ostavite dulje od navedenog, ne samo da se boja ne će promijeniti, već riskirate i dodatno oštećenje kose. Ispiranje kose je vrlo važan aspekt proces. Optimalno je koristiti mlaku vodu te isprati kosu 1-2 puta kako biste odstranili sav proizvod. Korištenjem vruće ili hladne vode riskirate šok kosi koja je u vrlo osjetljivom položaju i time možete prouzročiti još više štete. Šampon lagano umasirajte u vlasište, koristeći se isključivo prstima, a ne noktima jer time opet riskirate sitne posjekotine na oštećenoj koži. Koristite i regenerator i masku kako bi nahranili kosu i popunili otvorenu kutikulu i spriječili brže ispiranje boje.

 Evaluacija rezultata

Sasvim je sigurno da neki ne će biti zadovoljni prvotnim rezultatima bojenja. To se najviše javlja kod posvjetljivanja jer boja ne ispadne dovoljno svijetla ili je pak narančasta ili žuta. Ljubičasti šampon pomaže u borbi sa žutim  tonovima, a plavi šampon s narančastim. To znači da se dio problema može riješiti bez ponovnog bojenja. Kada osušite kosu, najbolje prirodnim putem, procijenite oštećenje kose. Ako kosi ne treba eksponencijalno dulje vremena da se posuši od onog standardnog, znači da kosa može podnijeti još malo oštećenja. Naravno, pričekajte tjedan-dva prije nego ponovno posegnete za kistom. Dajte joj odmora i razmislite o idućem koraku. Nikako nemojte u kriku nezadovoljstva, svijetlo-plavu, blajhanu kosu bojati tamno smeđom ili crnom. Kosi nedostaje pigmenta i vrlo je porozna, osobito pri vrhovima. Stavite li tamnu boju preko porozne kose, učinit ćete mnogo više štete nego samim blajhanjem. Kosa će vrlo brzo izblijediti i poprimiti prljavo-zelenu nijansu. Zato prije nego što obojite kosu tamnijom bojom, posegnite za polutrajnom bojom – crvenom ili narančastom. Crveno-narančasti pigment će popuniti praznine u kosi i ona će biti spremna za novi sloj trajne, tamnije boje.

Moji eksperimenti i zaključak

Ako ste kao i ja malo skloniji eksperimentiranju, postoje i drugi načini da promijenite boju kose. Ti eksperimenti većinom ne utječu na trajnu promjenu boje, ali su zabavni i često vrlo nisko budžetni. Prvi eksperiment je miješanje boje iz flomastera s regeneratorom. Sve što trebate je izvaditi uložak iz markera ili flomića  i boju ispuhati u regenerator. Boja neće biti istog pigmenta kao flomaster, ali ako vam je kosa dovoljno svijetla, vidjet ćete promjenu. Još jedan način polutrajnog bojenja jest kuhanjem smrznutog šumskog voća. Ovaj proces je puno neuredniji i zahtijeva malo predanosti, zbog koštica i cijeđenja, ali ostavlja lijepu crveno-ljubičastu nijansu.

Postoji i jedan mali trik s head&shouldersom i sodom ili limunom. Head&shoulders jedan je od jačih šampona na tržištu i daleko od toga da bih ga koristila za dugotrajno pranje kose. Koristim ga samo u slučaju skidanja boje, jer je dovoljno snažan za razgraditi molekule boje, a potpomognut je sodom i/ili limunom. Miješanjem tih sastojaka nastaje gusta smjesa koja je najdjelotvornija na vrhovima koji su ionako porozni. Ne preporučam korištenje ove mješavine ukoliko imate vrlo oštećenu kosu i izbjegavajte nanošenje direktno na skalp jer može izazvati nelagodu i oštećenje vlasišta. Slabiji je od blajha, ali ne posvjetljuje prirodnu boju kose.

Ukoliko se odlučite na samostalno bojenje kose ili blajhanje, informirajte se maksimalno, osobito ako vam je ovo prvi put. Pročitajte koje boje najbolje odgovaraju vašem tipu kose, proučite polutrajne boje poput Schwartkopf Live-a i Coloriste te pogledajte video zapise koji najbolje prikazuju kako podijeliti kosu i nanijeti boju.

?>