Zdravlje

Saimon Grudi je „FitCoach“ i wellness savjetnik za prehranu koji zajedno sa svojom djevojkom Marinom Lukež, pomaže ljudima da postignu fit formu kako bi bili što zadovoljniji sobom. Rezultati koje su postigli kod svojih klijenata su zapanjujući, a kako je na njih utjecalo zatvaranje teretana saznajte u nastavku.

Teretane su bile zatvorene na duži period zbog korona virusa. Recite kako se to odrazilo na Vaš posao?

Moj posao nije doživio pad već rast s klijentima i prihodima. Moram naglasiti da se moj posao tokom korone bazirao na prehrani te da učim ljude kako se pravilno hraniti, da se ne udebljaju, na principu 80% prehrana i samo 20% trening. 

Na koje načine ste trenirali u izolaciji?

Kući, „workout from home“, kad se situacija malo smirila i vani, u prirodi ili igralištu gdje su sprave. 

Na koji način su trenirali Vaši polaznici?

Isto kao i ja, koristio sam Zoom aplikaciju za rad sa ljudima, što za moj posao i biznis kao wellness savjetnik za prehranu se pokazalo pun pogodak. Danas i za ubuduće to je moj alat i način rada, živio “Work on line i work from home” 

Smatrate li da je postojala neka alternativa koju je Vlada mogla prepisati, a koja bi olakšala posao fitness trenera i u takvim situacijama?

Vlada nije toliko “pametna i bistra” da bi pomogla ili dala alternativu svijetu fitnessa. Ona ima malo ili ništa od toga, Vlada je razmišljala eventualno što će bit od ljetne sezone, pošto Hrvatska od toga ima najveći prihod. Jedino mi fitness treneri i savjetnici za prehranu smo mogli sami nešto za sebe napravit, što smo i uspjeli. Barem iz mog iskustva.

Na koji način provodite vježbe sa klijentima nakon otvaranja teretana?

Moji klijenti i moj posao se zasniva na prehrani. Posao poput fitnes trener i osobnog trenera je za mene prošlost, iz puno razloga, a jedan od tih je korona. Takva situacija nas ponovno čeka za “xy” godina. 

Jesu li mjere koje se moraju poštovati nakon otvaranja prestroge?

Mjere u teretanama po meni nemaju smisla, nisu održive. Trebali bismo svi biti pod maskama i imati zaštitna odijela na sebi, jer kad se teretane napune ne možeš ne biti u kontaktu sa ljudima. Primjerice, kad se odrađuju grupni treninzi s 30 ljudi još i gore. Smiješno je. Jedina je solucija dopustiti otvaranje bez ikakvih mjera ili zatvoriti teretane dok ne postane sigurno za vježbati. Ista situacija je sa kafićima i restoranima; stavili su zaštitu od pleksiglasa. 

Ako možete otkriti neku fitness tajnu ili dati neki fitness savjet našim čitateljima?

Opet kažem i pričam iz svog iskustva. Tajna je 80% u prehrani i samo 20% u treningu, ili ono što radimo tokom dana. Ja i moja djevojka imamo puno klijenata koji ne treniraju i imaju vrhunske fizičke i zdravstvene rezultate samo sa prehranom. Moramo bit svjesni da današnja prehrana je 70% manje nutritivna nego prije 30-40 godina, zato moramo pronaći iz nekih drugih izvora nutrijente. Naše tijelone treba hranu, naše tijelo treba nutrijente iz hrane. Ali naravno moj savjet je uvijek da nešto i treniramo ili da se bavimo nekakvom aktivnosti pa makar to bilo triput tjedno hodanje popola sata. 

Bolje ćemo se osjećati, biti još više zdraviji i fit i imati više energije.

Izvor fotografija: Marina Lukež

?>