Putovanja

Puno je načina kako putovati s malo novca – ako ste dovoljno kreativni i spremni istraživati. Većina izlika zašto ne putujemo može stati u jednu rečenicu: ,,Nemam dovoljno novca.” Ponovimo. Ne moraš biti bogat da bi putovao.

Ako već dulje vrijeme sanjate o određenoj destinaciji, zašto s vremena na vrijeme ne biste odvojili određeni iznos novca koji će ići isključivo u svrhe putovanja? Vrijeme prolazi, a novac vrlo vjerojatno nećete potrošiti na nešto važnije. Kuna, pet, pedeset, birajte.

Bukiranje unaprijed je pola posla

Da, bukiranje letova unaprijed uvelike olakšava cijelo putovanje. Većina avio kompanija tijekom određenih godišnjih razdoblja nudi poprilično jeftine karte za određene lokacije. Dajte si truda i istražite sve mogućnosti. Najbolja svjetska avio kompanija QATAR Airways svake godine tijekom studenog i prosinca nudi suludo niske cijene za vrhunske lokacije godinu dana unaprijed. Ista stvar vrijedi i za hostele, hotele, apartmane, vlakove i druge usluge prijevoza/smještaja koje planirate koristiti na željenoj lokaciji.

Airbnb i hosteli

Studentski džep uvijek je poluprazan i ne možemo si priuštiti luksuzne smještaje. Dobra vijest je kako je većina današnjih hostela moderna i potpuno renovirana, a cijene im se kreću već od par eura po noćenju. Jedino morate biti spremni na to da ćete dijeliti sobu s još deset nepoznatih ljudi. Ali u tome je i čar mladenačkih potovanja – sklapanje novih prijateljstava i ružiona u predsoblju do sitnih jutarnjih sati.

Ako ipak više preferirate komotnost i vlastiti mir, možete rezervirati sobu, stan ili cijelu kuću putem aplikacije Airbnb, ali ćete za to ipak morati izdvojiti nešto više novaca. Najniži smještaji su između 15 i 20 eura, ali vrlo je važno voditi računa o lokaciji jer ne želite platiti za stan u centru pa se onda ispostavi da morate putovati sat vremena do grada.

Manje je više

Većina avio prijevoznika za europska putovanja nudi povratne karte za dvadeset eura po osobi (Ryanair, Easyjet), ali masno naplaćuju prtljagu. Pakirajte samo carry-on prtljagu, odnosno, prtljagu koja ide s vama u avion, a najčešća maksimalna dozvoljena težina je deset kilograma. Stoga, nemojte nepotrebno uzimati dvadeset različitih majica, pogotovo ako idete na putovanje od sedam dana. 

Student u svijetu biti je lako

Jednom kada dođete na željenu destinaciju, nemojte zaboraviti da ste student! Iako su studenti u Hrvatskoj na dnu društvene ljestvice, u većini europskih i svjetskih država možete iskoristiti nevjerojatne popuste u dućanima, restoranima i drugim turističkim atrakcijama, a sve što vam je potrebno je valjana potvrda, odnosno, studentska iskaznica.

?>