Glazba

Umro je Lemmy. Legendarni je vođa Motörheada 28. prosinca zauvijek prešao na drugu stranu. Iako je nekoliko dana prije smrti napunio 70 godina, svi koji su ga štovali složni su u mišljenju da je umro prerano. Oni koji su planirali otići na neki od zakazanih nastupa za sljedeću godinu (uključujući i INmusic) i uživo se pokloniti ikoni rock ‘n’ rolla, počast će mu morati odati na drugačiji način. Možda s bocom Jacka Daniel’sa i uz grmljavinu rock ‘n’ rolla iz zvučnika…

Međutim, Lemmijev odlazak nije jedini koji je ove godine osiromašio rock-scenu. Za početak, umro je i Phil Taylor, Lemmijev kolega i bubnjar Motörheada tijekom 70-ih, 80-ih i 90-ih. Bubnjeve je svirao s bijesom i namjerom. Barem su tako 11. studenoga, na dan kad je umro, njegov talent opisali članovi benda na službenoj stranici na Facebooku.

Englesku progresivnu rock-grupu Yes najviše se pamti po Owner of a Lonely Heart, najpopularnijoj pjesmi na Otoku tijekom 1983. Upravo je njenom stvaranju pridonio basist Chris Squire, jedan od osnivača grupe 1968. Osim toga, Squire je bio jedini član grupe koji je sudjelovao u snimanju svakog albuma. I onda je 28. lipnja, nakon borbe s rijetkim tipom leukemije, zauvijek otišao u rock-povijest, pridruživši se svim velikim glazbenim imenima na drugoj strani.

Još je jedan engleski basist ove godine napustio svijet, i to onaj kultnog sastava Free. Andy Fraser, koji je preminuo 16. ožujka, ujedno je bio i jedan od osnivača grupe. Iako je grupa djelovala tek nekoliko godina, konačno se raspavši 1973., njihova se ostavština s velikom radošću preslušava i danas. All Right Now spada u ultimativne klasike rock-glazbe i samo Fraserovo sudjelovanje na snimanju pjesme čini ga velikim u glazbenom svijetu.

Pričajući o B. B. Kingu, koji je umro u 81. godini, mogli bismo reći da je umrla osoba koja je blues-glazbu dovela u mainstream. Mogli bismo reći da je bio stručnjak u sviranju gitare ili da je zbog svog talenta osvojio mnoge nagrade i nominacije, uključujući čak 30 nominacija za nagradu Grammy. Bilo bi zgodno spomenuti i to da je B. B. King ušao u Rock ‘n’ roll kuću slavnih i da je dobio predsjedničku medalju slobode. Ipak, najpravednije bi bilo sve to remizirati u jednu rečenicu i reći da je 14. ožujka umrla glazbena legenda.

Osim Taylora, još je jedan bubnjar, poznat po svome značajnom angažmanu tijekom 80-ih, ove godine napustio svijet. Njegovo ime je A. J. Pero i najpoznatiji je kao član postave američkog benda Twisted Sister, i to u razdoblju od 1982. do 1986. Iako se radi o relativno kratkom vremenu, upravo je tada bend ostvario najznačajniji komercijalni uspjeh. We’re Not Gona Take It, klasik iz 1884., samo je jedan od razloga. Pero se ponovno priključio bendu 1997., a ove je godine u ožujku bend objavio vijest o njegovoj iznenadnoj smrti.

Vijest o smrti Scotta Weilanda, najpoznatijeg kao frontmena američkog benda Stone Temple Pilots, iznenadila je glazbeni svijet 3. prosinca. Weiland je glazbenu karijeru započeo 1986., a 2003. se priključio supergrupi Velvet Rovelver. S grupom bivšeg gitarista Guns N’ Rosesa, Slashom, ostvario je znatan komercijalan uspjeh, a onda se 2008. ponovno vratio u Stone Temple Pilots. Umro je u 48. godini, zaradivši pritom nadimak „glas generacije“ koji mu je nadjenuo Billy Corgan, gitarist i pjevač benda The Smashing Pumpkins.

Ako ste fan nekih od spomenutih glazbenika ili grupa, možda ćete 2015. pamtiti po njima. Rock-klasici živjet će i dalje, bez obzira na to bilo to sa svojim autorima ili bez njih.

?>