Glazba

U zadnje vrijeme na radiju ili u gradskim kafićima sve što možemo čuti je pop glazba ili možda čak i pokoja cajka. Svi kažu “fali nam starog rock’n rolla”. Možda toliko ne zastupljen u širokim masama, on još uvijek postoji u Varaždinu. I možemo reći da i dalje odlično zvuči. Ovo su samo neki od mnogih mladih bendova na području ove županije koji i dalje žare i pale u pravom duhu ove glazbe.

16144467_1588867947796712_92852316_n

Tantra, photo by: Lea Gutić

Tantra

Tantra je praktički tek novonastali bend iz područja Varaždinske županije nastao početkom 2016. godine. Kako kažu prvo su počeli svirati kao aukustik band te su kao takvi imali svoj prvi koncert u ludbreškom Caffe baru Patriot. U narednih nekoliko tjedana okupili su stalnu postavu koja se sastoji od pet mladih glazbenika u rasponu od 17 do 21 godine, a oni su: Marko Njegač (vokal), Goran Parabić (gitara), Luka Majcen (gitara), Dominik Kavur (bass) i Karlo Parabić (bubnjevi). Trenutno sviraju hard rock, a u to ubrajaju obrade od Deep Purple-a, Ozzyja Osbournea, Jimmija Hendrixa…

Samo u 2016. godini imali su oko 13 nastupa i kažu kako je svaki bio poseban, neki su prošli odlično, a neki baš i ne. Na one manje uspješne gledaju kao lekciju, što im pomaže da postanu bolji. Nastupali su u Svetoj Mariji na “ratu bendova” na kojem, kako kažu, vide izniman napredak benda. Nakon toga mnoga puta su nastupali u Varaždinu u raznim caffe barovima, Ludbregu, Dugom Selu itd. Za najveći uspjeh izdvajaju pobjedu na predkvalifikacijama za Imagine festival, koji se održao u Varaždinu u Elephantu, što im je omogućilo da sviraju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na nacionalnom finalu Imagine festivala pred najvećom publikom dosad. Izdali su i singl ”Farewell’‘ koji je postao poprilično poznat na lokalnoj sceni ali i šire. Trenutno se bave izradom EP-a za koji se nadaju da će oduševiti publiku.

The Yangsters

The Yangsters je mladi perspektivni band iz Varaždina koji se sve više pojavljuje na Varaždinskoj glazbenoj sceni. Band su kreirali Predrag Peharda (glavni vokal) i Jasenko Lončar (bas gitara) 2013 godine. U 2015. godini u sastav ulaze Lovro Vujnovac (gitara) i Karlo Biškup (bubnjevi) što čini trenutni puni sastav band-a sa kojim su pobijedili na predselekcijskom natjecanju Imagine festivala u Varaždinu 2015. godine, te time izborili nastup na glavnoj pozornici uz još desetak bendova u finalu Imagine festivala Hrvatska.

Bend uglavnom svira obrade stranih i domaćih izvođača u stilu alternativnog rock-a te je odradio do sada nekih 15 svirki. Kako kažu teško im je izdvojiti najdraži nastup jer svaka svirka je posebna za sebe te donosi nova iskustva i prijateljstva koja su neprocjenjiva za mlade glazbenike u usponu kao što su The Yangsters. Plan za ovu godinu je odraditi nekoliko koncerata, a preostalo vrijeme posvetiti autorskoj glazbi na kojoj se intenzivno radi.

John Doe

John Doe je do sada po godinama najmlađi uspješni rock bend iz Varaždina, zato jer svi članovi imaju tek 17 i 18 godina, koji su sredinom 2014. godine osnovali Leo Amidžić (bubnjevi), Arian Peharda (gitara), Leo Pešut (gitara), David Preložiček (bas gitara, prateći vokal) i Jura Ruža (vodeći vokal). Iako generalno definiran kao rock sastav, osnovna karakteristika samog benda jest nastojanje u neograničenosti po pitanju žanra, što autorsku glazbu čini eksperimentalnom i raznolikom, a to će šira publika uskoro imati prilike čuti na njihovom debitantskom E.P.-u.

Bend je dosad odsvirao pregršt koncerata u Varaždinu, te održao nekoliko nastupa na dva protekla Špancirfesta, a ponešto svirki i u Međimurju. Varaždinska publika odlično reagira na njih, i na svakom koncertu se može čuti poboljšanje i izniman napredak. Ekipa benda trenutno planira promociju njihovog E.P.-a koji će ovoga mjeseca biti objavljen na internetu, a prva destinacija im je, naravno, Varaždin. Daljnji planovi se također razrađuju, bend uskoro nastavlja s radom na novom materijalu, a glavni cilj im je u bližoj budućnosti odsvirati što više koncerata izvan Varaždina kako bi se predstavili što široj publici i promovirali svoj rad.

Devastation

Devastation je bend koji ima burnu prošlost, iako je nastao 1986. u Puli i s puno prekida, promjena postava pa čak i imena, sviraju još uvijek, ali u mlađahnoj postavi te, kako kažu i sami, u neznanom broju reinkarnacije po redu. Osnivač ove grupe je Alex Bijažić, a trenutna postava ovih šarolikih umjetnika je u potpunosti varaždinska. U bendu su još na gitarama Danijel Conar i Bernard Jozić, Karlo Kögl na bassu i Leonardo Vrček na bubnjevima.

Do sada su u ovoj postavi imali samo jednu gažu u Varaždinskoj udruzi za mlade (VAKUUM) te kako kažu, koncert je prošao odlično. Unatoč određenim problemima, odlično su prihvaćeni. Imaju već najavljene svirke u Čakovcu, Puli, Zagrebu, Rijeci i Šidu, a u idućih nekoliko tjedan objavljuju njihov novi materijal te tri zanimljive obrade. Daljnji planovi su im svirke i snimanje albuma za kojeg se nadaju da će izaći krajem ove godine.

dfrhsrzh

Devastation, photo: facebook

Sten Mol

Sten Mol je nastao u kasno ljeto 2014.godine. Hrvoje Kreč (gitara), Luka Markušić (bass) i Borna Kezele (bubnjevi) prvi su članovi ovoga rock benda. Nakon kratkog perioda uvježbavanja pridružili su se i Marko koji je bio druga gitara te pjevač Vinko. U tom prvom sastavu bend se još nije zvao Sten Mol već Spiral Wave. Do danas su se stvari malo izmijenile i tako je pjevač Vinko Gršić prešao na gitaru, a novi član benda Marko Njegač na vokal.

Sten Mol kao Sten Mol ukupno je imao oko petnaestak svirki na području cijele županije, što nije mnogo, ali su iz svakog nastupa naučili nešto novo. U sadašnjoj postavi prvi koncert imali su 16.12. 2016. godine u Caffe baru Sloboda u Varaždinu. Naporno rade i sviraju, a u 2017. godini imaju velike planove. Trenutno rade na prvom tematskom albumu pod nazivnom ”When even Gods fly blind”, a paralelno usavršavaju i materijal s drugog, moglo bi se reći EP-a pod nazivom ”New Catechism”. Prije godinu dana izdali su pet demo traka za album ”When even Gods fly blind”. Kratkoročni cilj im je imati čim više nastupa, te dalje raditi i usavršavati postojeće autorske stvari te naravno stvoriti nove, a u planu je i snimanje pjesme ”Ancient Astronauts” uz kojeg bi mogao izaći i prvi spot.

16128677_1588867954463378_991242606_n

Sten Mol, photo: facebook

 

?>