Putovanja

Italija obiluje mnogim znamenitostima, osobito nevjerojatnim povijesnim građevinama koje krase talijanske gradove u kojima su živjeli i djelovali velikani pojedinog doba, od današnjih poznatih svetaca (sveti Franjo Asiški, sv. Klara, sv. Antun Padovanski, sv. Ivan Pavao II.) do slikara (poznatiji je Giotto di Bondone, čije freske krase mnoge poznate bazilike).

Prema legendi, Romul i Rem bačeni su u rijeku Tiber gdje ih je našla i othranila vučica. Romul i Rem odlučili su osnovati grad na području rijeke Tiber no između njih nastao je sukob. Romul je ubio Rema i osnovao grad Rim 753. godine pr.Kr. u kojem je prihvatio sve izbjeglice.

Nakon određenog vremena provedenog u Rimu, željela bih vam malo dočarati talijanski grad kojeg ujedno zovemo i Vječni grad. Rim posjeduje mnogo velebnih bazilika i crkava u kojima se nalaze relikvije svetaca, poznate freske, puno lađa, grobna mjesta poznatih svetaca. Trgovi obiluju obeliscima s natpisima, a većina ih ima fontane koje imaju zasebna značenja s nekom porukom ili pričom. Imala sam prilike vidjeti najraskošniju fontanu -Fontanu di Trevi. Meni je osobno ona najljepša fontana u Rimu, a također nosi legendu za sobom – svaki stranac koji se napije vode iz nje ili baci novčić, opet će se vratiti u Rim. Fontana je izgrađena kao pročelje palače, bogata kipovima i stijenama koje izranjaju iz vode. Legenda kaže kako je  Agripa akvaduktom doveo Djevičansku vodu u Rim. Kada su Agripini vojnici nedaleko Rima tražili vodu, naišli su na djevu koja im je pokazala izvor čiste i bistre vode te su po njoj vodu nazvali Djevičanskom. .

Isola Tiberina mali je otočić u rijeci Tiber koji razdvaja Rim na dva djela. Na njemu se nalazi bolnica koja izgleda poput dvorca. Nekada je to bio Eskulapov hram, proštenište grčkog boga medicine. A druga predaja kaže kako je na taj otok došla zmija koja je simbol medicine i zbog toga su tamo napravili bolnicu.

Ono što mi je bilo najzanimljivije, bio je posjet Katakombama sv. Kalista (San Callisto). To su najstarije katakombe – službeno groblje rimske kršćanske zajednice gdje su pokopani svi pape iz III. stoljeća u Papinskoj kripti, a najstariji dio katakombi je kripta sv. Cecilije (178.), mlade mučenice i zaštitnice glazbe i glazbenika. Tamo sada leži njezin kip koji predstavlja položaj kako je ležala u kripti dok su je pronašli. Kip je vjerna kopija i pokazuje kako je Cecilija kada je umrla ostavila znak svoje vjere prstima – tri prsta na jednoj, a jedan prst na drugoj ruci, što simbolizira vjeru u Trojedinoga Boga.

Vatikan

Na Petrovoj katedri do sad se izmijenilo 265 papa, među kojima su sveci i mučenici. U rimsko doba je na brežuljku Vatikanu za vrijeme Neronova vladanja sv. Petar bio razapet na križ. Nakon više od dvjesto godina, car Konstantin je nad njegovim grobom dao sagraditi baziliku koja će biti jedno od svjetskih čuda. Trebalo je 176 godina da se taj pothvat ostvari. Ulazeći u Vatikan, prvo sam se divila Kolonadi, jednom od najljepših Berninijevih radova. Ona je savršen ulaz u Vatikanski prostor koji oduševljava svojim svetačkim kipovima kojih je točno 140 na kolonadi. Unutar bazilike Sv. Petra u prvoj kapeli se nalazi poznata Michelangelova Pieta koju je napravio dok je još bio teenager. Posjetila sam i grob sv. Ivana Pavla II. i vidjela kriptu Sv. Petra gdje se nalaze relikvije. Vatikanski muzej nalazi se u blizini bazilike, ali potrebno je otprilike pola dana kako bi se sve pogledalo i oko 2 sata čekanja na ulazu. Kulminacija razgledavanja vodi do Sikstinske kapele koja vrvi slikama po svodovima, zidovima. Tamo se nalazi poznata freska Posljednji sud.

Ulice i promet

Već od ranog jutra, rimske ulice napućene su ogromnim brojem vozila tako da su zastoji jako veliki. Kao da za pravila nikad čuli nisu, voze na principu „tko prvi, taj ima prednost“. Pješak tamo nikad nije u prednosti, a automobili se ne zaustavljaju na zebri.

Italija je poznata po motorima i skuterima, pa tako je i u Rimu ono popularno vozilo. Mnogo mladih na taj način putuje u školu, fakultet, ali vrlo malo pažnje pridodaju tome na koji način voze. S obzirom na kaos u prometu,  prometnih nesreća nema toliko puno.

Ono što manjka gradu Rimu su definitivno kante za smeće i klupice u parkovima i javnim površinama. Teško je uopće naći neku kantu za otpad na ulici, a što se tiče klupa, smatram to vrlo velikim propustom jer mnogi turisti nemaju gdje sjesti pa se moraju snalaziti ako žele negdje stati i odmoriti, ili im samo preostaje otići u neki restoran.

Na svakom koraku vrebaju trgovci sa svojim proizvodima i ne samo da nude, nego doslovno guraju svoju robu turistima u ruke da ih kupe. Svaki turist mora dobro sakriti svoje dokumente i nositi sa sobom samo najosnovnije, jer krađe su učestale i to rade već dobro utrenirani lopovi. Organiziraju se u grupe te dok jedan „zabavlja“ dotičnu žrtvu, drugi odrađuje posao.

Preporučujem da Rim posjete svi zaljubljenici stare rimske povijesti jer ondje se nalaze ostaci onoga doba, ruševine, predivan Kolosej koji još uvijek daje dojam starih vremena kada su se ondje vodile gladijatorske igre, Rimski Forum koji čuva svoju priču, Španjolske stepenice, brežuljak Kapitol, Panteon te mnoge druge znamenitosti. Osim što naučite jezik, povijest i doživite kulturu drugoga naroda, istovremeno upoznate stanovnike te se vratiti kući puni novog iskustva i dojmova.

Slični članci
?>