Film

Mjesto tišine drugi dio, nastavak jednog od uspješnijih horor filmova u posljednje vrijeme, započinje scenama iz prošlosti kada je svijet kakav poznajemo potpuno nestao. Svi se prilagođavaju novom vremenu u kojem je proizvesti i najmanji zvuk jako loša ideja. Kao i njegovog prethodnika, režirao ga je John Krasinski koji je po prvi puta otkrio potpuno nov pristup horor filmovima koristeći tišinu kao vrlo efektivan glavni instrument u stvaranju napetosti.

Kao što smo saznali u prvom dijelu, obitelj je pronašla zvuk koji kojim mogu onesposobiti stvorenja, dok u drugom dijelu njihova kćer Regan koju glumi Millicent Simmonds, koristi to saznanje kako bi formirala plan pomoću kojeg mogu pobijediti stvorenja. Njena odluka da prelazi svaku granicu njihove snage i mogućnosti zaista pokreće priču te u isto vrijeme procjenjuje roditeljsku opreznost svojih najmilijih. Njen brat Marcus kojeg glumi Noah Jupe „izvlači deblji kraj“ u smislu obavljanja stvari koje se čine pomalo nepromišljenima, ali glumac zaista ostavlja jak dojam uplašenog djeteta u apokaliptičnom svijetu.

Kao i u prvom dijelu, dizajn zvuka je ključan za cijelu radnju filma. Od kaotičnog početka film odlično balansira glasne zvukove borbe i napete tišine iako nastavak nije toliko građen oko perspektive njihove kćeri koja je gluha kao što je prvi dio. Iako su zamišljeni puno prije pandemije Mjesto tišine 1 i 2 dobivaju potpuno novi odjek u COVID eri. Kataklizma započinje nejasnim i loše interpretiranim vijestima iz Kine prije nego što se počinje dramatično približavati domu. Preživljavanje ovisi o najmanjim, najjednostavnijim mjerama opreza, kao što je potpuna tišina. Naviknuvši se biti zatvoreni u svom „mjehuriću“ obitelj se odvaži i poduzme prve korake u svijet kroz koji moraju proći bez da išta dodirnu, jer bi ih bilo koji svakodnevni predmeti ili nagoni mogli ubiti.

Mjesto tišine 2 zakoračuje na poznatiji post apokaliptični teritorij horor filmova. Što je potrebno da bi se preživjelo? Mogu li empatija i nada izdržati ili spašavanje vlastitog života zapravo znači gubitak ljudskosti? U svakom slučaju čak i ako ste navikli na horor filmove koji vam pokazuju zašto se treba bojati mraka i ovo nije tip filma koji bi vas zainteresirao, pokušajte dati šansu malo drugačijoj vrsti horor filmova koja će vam pokazati kako tišina može zaista biti strašnija od mraka.

?>