Književnost

Roman odgovara na pitanje kako pronaći sebe u materijalnom svijetu

„Jedi, moli, voli“ putopisni je roman autorice Elizabeth Gilbert koja traži odgovore na životna pitanja putujući Italijom, Indijom i Indonezijom. Elizabeth je ona žena koja ima sve što bi druga mogla poželjeti. Bez obzira na sve što posjeduje, u tri sata ujutro – plače na podu kupaonice. Obuzeta panikom, započinje molitvu.

Životno putovanje

 Na otprilike tristotinjak stranica, autorica opisuje svojevrsnu krizu ne bi li ženama diljem svijeta ostavila važnu poruku – učinite sve kako biste bile sretne. U svojim tridesetima, ostavlja materijalistički, ali ujedno i dosadan život te odlazi na putovanje. U godinu dana traganja za srećom, proputuje tri zemlje, suočava se s različitim kulturama i vjerovanjima. U romantičnoj Italiji, prvo polazeći od Rima, pronalazi užitak u lokalnoj kuhinji, a u Indiji uči kako uroniti dublje u svoj svijet te kako se prepustiti nečemu većem od nje same. Posljednja, no njezina najvažnija spoznaja, odvija se na otoku Baliju. Uz pomoć neobičnog vrača, koji joj prikazuje put mira isključivo sjedenjem i smiješenjem, ipak pronalazi ravnotežu onog vanjskog s duhovnim. U godinu dana traganja i učenja, dolazi do spoznaje slobode.

Foto: srbijadanas.com

Nikada nije kasno za promjene

Elizabeth Gilbert svojim čitateljicama skida „veo zavjere“ koji tvrdi kako materijalno može u potpunosti usrećiti nekoga. Nadahnula je mnoge žene u donošenju odluka koje će im promijeniti već odavno nesretan život. ‘Nikada nije kasno’ (za nešto; što god to nama bilo), česta je fraza koju možemo čuti kroz humor, no budimo iskreni, ukoliko niste sretni i osjećate kao da vam nešto nedostaje, shvatite ovo ozbiljno – nikada nije kasno. Ulazak u rutinu i konstantno natjecanje s drugima, rezultirat će gubitkom samopouzdanja. Autoričine čitateljice takvu poruku shvatile su doslovno pa mnoge odlaze na njezino putovanje, no neke su jednostavno zavoljele sebe posvećivanjem vremena upravo ‘samoj sebi’. Fenomen želje za sretnim životom koji je Gilbert pokušala dosegnuti, uvršten je u časopis Times na listu sto najutjecajnijih ljudi na svijetu, a roman je objavljen na više od tridesetak jezika. Knjiga prožeta humorom i potragom za duhovnošću, putopisni je self-help vodič. Dok trošimo vrijeme na materijalno, ali i na negativne misli – propuštamo svoju priliku za istinskom srećom. Zaboravljamo koliko je važno posvetiti se samome sebi, pritom mislim zaista provesti vrijeme sa samim sobom. Naglasak također često stavljamo na nešto što i nije toliko važno te tako zaboravljamo ono što jest.

Roman “Jedi, moli, voli” preporučujem onima koji su izgubili doticaj sa srećom i samopouzdanjem. Naš životni kredo, ono neko osobno načelo, uvijek bi trebala biti vlastita potraga za srećom.

Preporuka: zauzmite se sami za sebe, pojedite „ono nešto“ što ste si uskratili te dosegnite svoj kredo.

?>