Film

Daniel J. Jones, zaposlenik kalifornijske senatorice Dianne Feinstein, 2009. godine postao je zadužen za istragu načina mučenja od strane CIA-e nakon napada 11. rujna.

Zajedno sa svojim timom proveo je tri godine u istraživanju dokumenata, e-mailova i svakog pisanog traga koji je CIA ostavila kako bi došao do istine. Sve to rezultiralo je izvještajem od 7.000 stranica u kojima je dokazano kako su njihove takozvane „napredne“ tehnike ispitivanja bile krajnje ne moralne i nadasve neljudske i nedjelotvorne. Izvještaj na vrlo dramatičan način prikazuje kako su ta zlostavljanja napokon iznijeta na vidjelo. Prvi put se susrećemo sa Jonesom (Adam Driver) kada prije velikog intervjua za posao u ruci drži malu snježnu kuglu Bijele Kuće, misleći kako mu ona donosi sreću. S obzirom na budući razvoj situacije upravo ta scena postaje vrlo simboličan dio filma, pošto se već u idućoj njegovi snovi o Bijeloj Kući urušavaju. Kada su mu prvi put pristupili u vezi izvještaja savjetovano mu je da bez obzira na situaciju svoje osobne osjećaje ostavi po strani. To je upravo ono što Republikanci osjete i time postaje meta.

Kada su 2012. godine Jones i senatorica Feinstein pokušali objaviti izvještaj CIA ih je pokušavala spriječiti u tome. Izvještaj ne samo da se suprotstavlja njihovim pokušajima zastrašivanja već kritizira i samu upravu predsjednika Obame. Pokazuje kako je predsjednikova želja za dvostranaštvom onemogućila njega samog da podrži objavljivanje izvještaja zbog odnosa s Republikanskom strankom. Naposljetku izvještaj je objavljen, nakon što je CIA pokušala to spriječiti te je snažno negirala sve zaključke do kojih su doveli navedeni dokazi.

Iako ne sadrži mnogo preokreta u radnji, ovaj film donosi nam upravo ono što mu je bio cilj: ispraviti nepravdu i staviti naglasak na istinu. Otkrivanjem tajni koje su se godinama skrivale pod hrpom dokumenata u nekoj prašnjavoj prostoriji, narušen je kredibilitet jedne velike tajne organizacije i njihovih radnji nakon 11. rujna.

?>