Film

Film koji je u prvih tjedan dana skupio milijun pregleda, A fall from Grace ekskluzivno je snimljen za Netflix krajem 2019. godine, a filmofili su ga mogli pogledati već 17. siječnja na popularnom streamingu.

U svom prvijencu za Netflix, Tyler Perry potpisuje režiju, produkciju i pisanje scenarija za triler koji je nastao u njegovom studiju u Atlanti. Perry je poznati holivudski redatelj, scenarist, producent, ali široj publici najpoznatiji kao glumac. Najviše se proslavio s likom starije žene Madea, a može se pohvaliti s više od trideset filmova za koje potpisuje režiju i scenarij. Kroz sve filmove koje je Perry snimio ističe se rasni stereotip u kojemu su glavni protagonisti Afroamerikanci koji prolaze kroz brojne nedaće i s gotovo istim porukama. Zbog gotovo desetljeća stvaranja filmova koji snažno ističu boju kože i ponavljajuć lik Madea, koju ujedno i glumi, Perry je unatoč bogatoj karijeri više puta kritiziran od strane svojih kolega.

SREĆA KRATKO TRAJE, LJUBAV JOŠ KRAĆE

Radnja filma prati Grace Waters (Crystal Fox), ženu srednjih godina koja se oporavlja i samuje nakon razvoda od muža koji ju je ostavio zbog mlađe žene. Grace ubrzo u život pušta mladića Shannona (Mehcad Brooks) u kojeg se zaljubljuje i zbog kojega ulazi u novi brak. Sreća kratko traje jer se Shannon nakon početnog zanosa pretvara u drugu osobu koja krije puno toga, a nakon što njegove prevara i laži dovedu do toga da Grace izgubi posao i novac, stvari izmiču kontroli.

Nakon što je uhite zbog ubojstva novog supruga, Grace je prepuštena mladoj odvjetnici Jasmine (Bresha Webb) koja je poznata po tome da uvijek pristaje na nagodbe. Iako okrivljena priznala ubojstvo i želi pristati na nagodbu kako bi bila blizu sina, zbog činjenice da Shannonovo tijelo nije pronađeno, Jasmine odluči kopati duboko kako bi došla do istine.

OBRATI I NEUVJERLJIVOST

Jasmine u potrazi za istinom odlazi posjetiti prijateljicu Grace Waters kako bi došla do novih informacija i kako bi rasvijetlila cijeli slučaj. Upravo Sarah (Phylicia Rashad), Graceina prijateljica može dati odgovore potrebne da bi mozaik cijele priče bio potpun.

Ono što dalje slijedi u ovom dva sata dugačkom trileru, iznenađujući je obrat i otkrivanje različitih kaznenih djela koja su isprepletena kroz skrivene živote glavnih aktera.

Unatoč brojnim pregledima ovoga filma i dobro zamišljenoj radnji, film je pun nelogičnosti i klišeja koji na momente nisu gledljivi. Priču ovog filmu, vjerojatno inspiriranog starom izrekom koja glasi „ako je nešto predobro da bi bilo istinito, onda se vjerojatno radi o prevari“, nije teško iščitati i to je sasvim u redu. Ono što nikako nije u redu je to što film u cjelini djeluje kao jedan veliki nered. Ostavlja prenaglašeni dojam da je ovdje riječ o priči s misterioznim ubojstvom i potresnoj sudbini koja bi to u teoriji svakako i mogla biti da ju je Perry uvjerljivo ispričao. Ovako pamtimo tzv. triler koji je od romantične melodrame i drame prešao na nasilni triler s jednim jedinim ciljem, a to je da izazove efekt iznenađenja.

?>