DRUŠTVO

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na infodemiju, tj. širenje prekomjernih, većinom netočnih informacija vezanih uz COVID-19. U cilju suzbijanja infodemije, Hrvatska psihološka komora u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i županijskim društvima pokrenula je mrežu za psihološko telefonsko savjetovanje.

 

Riječ stručnjakinje

Kako poslušnost nije u ljudskoj prirodi, a promjene u uobičajenom životnom ritmu izvor dodatnog stresa, mnogim građanima potrebna je potpora kako bi pronašli najbolji način na koji će u svojim obiteljima, radnom okruženju i kao pojedinci, funkcionirati u skladu s novonastalom situacijom i preporukama Nacionalnog stožera. Posebnu pozornost posvećujemo onima čiji su adaptacijski kapaciteti nedostatni ili već iscrpljeni: ljudima u samoizolaciji, djeci, kroničnim bolesnicima, osobama starije životne dobi koji se teže prilagođavaju izolaciji, ograničenju kontakata i kretanja te mladima koji i u ovoj situaciji mogu iskazivati nerealnu optimističnost. O svima nama ovisi koliko dugo će epidemija trajati i kakve će biti njene posljedice. – izjavila je Andreja Bogdan, predsjednica HPK-a.

izvor:http://www.psiholoska-komora.hr/

 

Kako nijedno zlo ne dolazi samo, tako je i ovo stiglo u paketu. Prvo COVID-19, onda potres, a da bi zlo bilo što veće i brže, pridodajmo još i infodemiju. Svjedoci smo prve infodemije u ljudskoj povijesti. Lažne vijesti postoje oduvijek, ali ogromna je razlika u brzini njihova širenja. Moderna tehnologija u krivim rukama moćno je oružje. Stoga, trebamo osvijestiti našu kritičnost prema informacijama kojima smo svakodnevno bombardirani. Obavezno razmislite o sadržaju kojeg dobivate i čitate, a tek onda ga podijelite.

izvor:http://www.psiholoska-komora.hr/

?>