DRUŠTVO

Radio Pressedan predstavio je svoj rad na 15. okupljanju studentskih radija iz regije u Dubrovniku. Manifestacija pod nazivom Hear Me ugostila je sveukupno devet studentskih radija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije.

Domaćin ovogodišnjeg Hear Me seminara je UNIDU, studentski radio Sveučilišta u Dubrovniku koji ove godine slavi desetu obljetnicu postojanja.

Sveučilište Sjever kao i radio Pressedan predstavili su studenti novinarstva Chiara Čargonja i Ivan Krznarić. Prvog dana seminara, Chiara i Ivan imali su priliku boraviti na Sveučilištu u Dubrovniku te se upoznati s redakcijom UNIDU radija, kao i njihovim programom i načinom emitiranja. Također, studenti su imali priliku upoznati grad Dubrovnik, ali i ostalih 40-tak sudionika Hear Me seminara gdje su mogli razmijeniti svoja iskustva, kao i brige i probleme s kojima se susreće svaki studentski radio pa i radio Pressedan.

Nakon predstavljanja radio Pressedana kroz projekciju kratkog videa kojim su Chiara i Ivan predstavili radio, uslijedio je prvi panel rasprave pod nazivom “Politika na studentskom radiju – izbor ili odgovornost?” Na ovom panelu sudjelovao je pročelnik preddiplomskog studija Mediji i kultura društva prof. dr. sc. Pero Maldini kao i prof. dr. sc. Zdravko Kedžo i dr. sc. Dorđe Obradović. Potaknula se rasprava studenata koji su govorili o tome treba li izbjegavati ili više uključivati politiku u vlastite radijske programe.

Istaknula se potencijala opasnost od politikantstva, ali i od apolitičnosti. Dinamična debata trajala je dva sata, a izvukao se zaključak kako je politika izrazito važna, kako ne postoje teme koje se trebaju izbjegavati, osobito na studentskim radijima, ali i kako je prva odgovornost demokracije biti uključen proaktivno u politiku.

Poslijepodnevne sate studenti su proveli na UNIDU radiju gdje su se javljali uživo i dobro zabavili.
Video kojim su Chiara i Ivan predstavili radio Pressedan i Sveučilište Sjever možete pogledati ovdje.

?>