Zdravlje

Često razmišljam o lokacijama koje bih voljela posjetiti. Sanjam, planiram i nadam se kako će se sve to ostvariti. Pretražujem Instagram hashtagove svih mjesta u mojoj kategoriji “jednom u životu”. Kategorija sadržava sve što bih voljela vidjeti ili napraviti – nešto poput vlastite bucket liste.

I dok neki bacaju kovanice u fontanu kako bi im se ispunila želja, ja slažem vlastite na papir. Nažalost, trenutna situacija nije izgledna za osobe koje vole putovanja, no nitko nikada nije rekao da su putovanja isključivo ona u druge države ili na druge kontinente. Putovanje prema sreći nešto je o čemu se često piše u self help knjigama, no jesmo li ih ikada pročitali i shvatili ozbiljno? Ne želim opisivati mjesta koja sam posjetila, već lokacije koje su mi pomogle kako bih prebrodila sve što me mučilo. Sva ta mjesta su me podsjetila na to koliko je život lijep te naučila zahvalnosti. Sljedeći hashtagovi služe kao preporuka, no vaš je zadatak sami pronaći svoja mjesta. Ne ustručavajte se maštati, ali i planirati putovanja za budućnost!

#Seaside

Mjesta koja volim su uvijek uz vodu, pomaže ako živiš u gradu sa četiri rijeke, no ne brini, nije to jedini način. Kada osjećam da mi je ”dosta svega”, kada me preplavi negativna energija, pobjegnem tamo gdje ću se osjećati manjom – i zahvalnom. To je, za mene, šetnja plažom ili obalom. Za mene ne postoji bolji osjećaj od čistog morskog zraka u kombinaciji sa toplim sunčanim danom. Vjerujem kako život uzme, a more vrati. Ta me izreka nekoliko puta pronašla. Možda baš onda kada mi je najviše trebala. I tako, svaki puta zaželim želju, bacim školjkicu u more i prošećem. Ti mali rituali vraćaju me u djetinjstvo, a ono je bilo najbezbrižnije doba mog života. Zbog toga ću uvijek nastaviti sanjati jer kako mi je netko jednom rekao; snovi se ostvaruju. Iako je trenutno nemoguće otići na plažu, ne brini – legni u kadu, otuširaj se. U vodi ćeš se osjećati laganijim i opuštenijim te ćeš shvatiti – tvoji problemi nisu toliko teški.

Preporuka: Kada misliš da su tvoji problemi najveći, sjedni na plažu (kraj rijeke, okupaj se) i zažmiri – znat ćeš o čemu govorim.

Putovanje: Sylt (Njemačka), plaža Zaglav (Vis)

#Mothernature

Kako bih napunila baterije i nakratko se riješila rutine poput gledanja u ekran, bježim u prirodu. Zaista je nebitno je li to ona iza vaše kuće ili udaljena nekoliko stotina kilometara. Priroda svugdje predstavlja isto – svjež zrak i prostor. Nekako bih najviše razmišljala o svojim životnim ciljevima – u prirodi. Smatram da zvuk i miris prirode smiruju, a to je iznimno važno ukoliko imaš problema s blagom panikom za vrijeme razmišljanja o budućnosti. Možda je problem u tome što ne znamo što nas sutra čeka, a kamo li nešto što će doći tek za nekoliko godina. Postoji šansa kako je isključivo termin ‘možda’ kriv jer djeluje kao nešto što se (možda) neće dogoditi. Opusti se, ne trebaš znati sve odgovore. Upravo to ‘možda’ ti daje priliku da promijeniš mišljenje. Često govorimo kako nam nedostaje prostor, a onda ne poduzmemo ništa u vezi toga. Prestani pričati i potraži taj prostor. Sjedni na travu, zažmiri i razmisli o svemu – svjež zrak je najbolji lijek. Kada ne možeš izaći, sjedni kraj prozora.

Preporuka: kada se osjećaš klaustrofobično, sjedni na travu (otvori prozor), zažmiri i diši.

Putovanje: Bali (Indonezija), Plitvička jezera

#Sun

Često se osjećam usamljeno, pogotovo kada je vani ružno vrijeme. Jedna sam od onih koji vole sjediti na suncu. To je, iskreno, nešto što sam nedavno počela cijeniti. Zrake sunca, one ugodne i proljetne, hrane psihičko stanje. Vjeruj mi, kada se osjećaš usamljeno, toplina najlakše ugrije tijelo (i dušu). Usamljenost ponekad može uzrokovati niz nesretnih okolnosti jer klonuti duhom za sobom povlači i mnoge negativne emocije. Čovjek nije stvoren da bude sam no ponekad trebamo i to naučiti kako bismo se mogli posvetiti drugima. I nije loše što se ponekad tako osjećaš jer ne može uvijek sve biti savršeno. Ništa nije loše s tobom, vjeruj mi, svima se to dogodi s vremena na vrijeme. Ne možeš uvijek biti pozitivan, svi se nosimo s unutarnjim bitkama i svojim privatnim problemima. No, bez obzira na pandemiju, uvijek možeš iskoristiti deku u zamjenu za toplinu. Imat će jednak učinak, a ti ćeš se osjećati puno bolje.

Preporuka: Kada se osjećaš usamljeno, zažmiri i okreni se prema suncu (pokrij se) – toplina uvijek pomaže.

Putovanje: Portugal, Zadar (Pozdrav Suncu)

?>