Književnost

Stanovnicima i posjetiteljima Lijepe naše ovo proljeće donosi veliki novitet, prvu virtualnu slobodnu knjižnicu na svijetu, Library of Croatia.

Književna kritičarka Mirela Rončević pokrenula je inicijativu kojom bi knjige svima učinila dostupnijima. Autorica je ideje globalnog naziva One Country One Library. Zahvaljujući njoj Hrvatska postaje prva zemlja koja će putem digitalne platforme i pripadajuće aplikacije svojim korisnicima omogućiti neograničeno i slobodno čitanje.

Interdisciplinarni tim hrvatskih stručnjaka, osmislio je i razvio ovu informativnu platformu za besplatno i anonimno čitanje. Dostupno će biti tisuće raznovrsnih izdanja na mnogim svjetskim jezicima, od školske lektire i književnih klasika pa sve do turističkih vodiča i kuharica.

“Živimo u svijetu u kojem više od 90 posto ljudi nije fakultetski obrazovano. U tom istom svijetu, stotine tisuća knjiga je dostupno samo malom dijelu populacije u najrazvijenijim zemljama iako one mogu istovremeno biti dostupne svakom čovjeku na planetu. Zašto onda nisu? FREZ (Free Reading zone) je pokušaj da se brišu nepotrebne granice i kreira svijet u kojem je pristup knjizi (u svakom obliku) pravo, a ne privilegij. Danas bolnica u Houstonu, sutra zračna luka u Njemačkoj, preksutra škola u Zambiji… Zašto ne i plaža u Hrvatskoj.” kaže Mirela Rončević

KNJIŽNICE IZVAN KNJIŽNICA

Glavni partneri ove inicijative su upravo gradske knjižnice koje postaju svojevrsni distributeri knjiga van svojih zidova.

Korisnik se samo mora nalaziti unutar granica Hrvatske te skinuti besplatnu aplikaciju za čitanje. Nakon toga čitati može online ili offline, čak i izvan „free reading zone“ ukoliko je član knjižnice.

?>