Književnost

Manifestacija koja već sedmu godinu zaredom slavi knjige diljem Hrvatske obilježit će se ove godine i na Sveučilištu Sjever.

Noć knjige pokrenuta je prvi put 2012. godine i od onda se redovito održava 23. travnja po brojnim knjižnicama – potičući kulturu čitanja i uvažavanja knjiga. U program su uključene mnoge institucije i organizacije te neprofitne udruge, a od ove godine pridružuje im se i Sveučilište Sjever – nagradnim natječajem kojim se pozivaju studenti da pošalju svoje foto, video ili pisane uratke na temu “Koja je budućnost knjige? Što ćemo čitati i kako?” Najbolji i najoriginalniji radovi bit će proglašeni i izloženi 23. travnja u SC Koprivnica, a tri najbolja rada bit će nagrađena “piramidom knjiga”. Rok za prijavu radova je do 14. travnja.

Prvu Noć knjige na Sveučilištu Sjever organizira voditeljica knjižnice Antonija Mandić, koja je ujedno i naša sugovornica.

Kako je došlo do organiziranja Noći knjige na Sveučilištu Sjever?

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine na nacionalnoj razini kako bi se barem jedan dan u godini govorilo o važnosti knjige i čitanja. Cilj je projekta kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige. Ovo je prvi put da se naše Sveučilište uključilo u obilježavanje ove velike nacionalne manifestacije. U razgovoru s pojedinim profesorima zaključili smo da ono što studentima nedostaje jesu dodatni sadržaji u koje bi se uključili jer su to upravo stvari koje nekako najbolje pamtimo tijekom studiranja.

Možete li nam reći nešto više o sadržaju Prve Noći knjige na Sjeveru?

Organizirali smo nagradni natječaj za studente pod nazivom #NoćKnjigeNaSjeveru gdje studenti na kreativan način mogu promišljati kako oni zamišljaju budućnost knjige i čitanja. Studenti svoje foto, video ili pisane radove na temu Budućnost knjige mogu slati na mail knjiznica@unin.hr do 14. travnja. Stručni žiri će odabrati najbolje radove te ih nagraditi upravo 23. travnja. Namjerno smo postavili ovako širok natječaj da se mogu uključiti svi studenti, oni koji crtaju, fotografiraju i oni koji pišu. Tema je zaista kompleksna – vjerujem da će izazvati različita promišljanja i ideje, kojima se izuzetno veselim. Ako postignemo da barem dio naših studenata počne razmišljati o knjizi i njezinoj budućnosti, onda smo na dobrom putu.

Koja je važnost Noći knjige za Sveučilište i za studente?

Noć knjige je manifestacija koja jednom godišnje na različitim lokacijama propituje važnost knjige i stavlja je u fokus. Mislim da nema boljeg mjesta od Sveučilišta i knjižnice da potiču mlade akademske građane na razmišljanje i kreativno izražavanje. Studenti su odlična ciljana skupina za ovakve projekte jer su u razdoblju života kada mogu neopterećeno promišljati o različitim stvarima. Htjela bih napomenuti da je plakat za ovu manifestaciju na Sjeveru osmislio naš student treće godine Medijskog dizajna Ivan Glasnović, tako da i na taj način cijela ova priča postaje zaokružena. Potporu su pružili i profesori kojima ovim putem također zahvaljujem. Posebno članovima žirija – to su Lidija Dujić, Iva Matija Bitanga i Mario Periša.

Posuđuju li studenti u sveučilišnoj knjižnici i knjige koje nisu samo ispitna literatura?

Naša knjižnica je specifična po svojem fondu, s obzirom na to da 80% našeg fonda čini ispitna literatura. Isto tako po vrsti pripada visokoškolskim te samim time ispunjava svoju misiju da bude pomoć studentima i profesorima. Naša knjižnica pruža samo uži dio građe svojim studentima, ali uvjerena sam da, nakon što odlože “teške” stručne knjige, čitaju i neko štivo za zabavu.

Kako Vi vidite budućnost knjiga?

Mislim da mi živimo budućnost knjige. Knjiga je cijelo vrijeme tu – u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Vjerujem da se ne moramo bojati što će biti s knjigom. Imala sam priliku raditi u različitim vrstama knjižnica i ono što sam naučila jest da ljudi čitaju iz najrazličitijih razloga, iz strasti, potrebe, želje za znanjem, iz ljubavi i – jer moraju, ovih zadnjih je najmanje. Knjiga je prvenstveno “okidač”, vodi nas u neke druge svjetove i dimenzije. Knjiga je sredstvo za smirenje i sredstvo za bijeg od stvarnosti, a to je ono što će nam uvijek trebati. Svi oni koji na noćnom ormariću uvijek moraju imati knjigu znaju o čemu govorim.

Foto: Ivan Glasnović

NOC_KNJIGE_PLAKAT_IG-page-001

 

?>