Zdravlje

Nakon kratkih i hladnih dana, stiglo nam je proljeće, doba cvjetanja, alergija, divnih sunčanih dana, ali i mita zvanog proljetni umor. Nisam sigurna je li to samo u ljudskoj psihi ili stvarno postoji nešto takvo no sigurna sam da je mene pogodio. Pronašla sam nekoliko navika koje mi pomažu da ga prebrodim.

 

Piti puno vode

Pijem puno vode, koja je puna kisika, a kad našem tijelu nedostaje kisika – postajemo umorni. Osim što joj je to svrha, ona i čisti organizam. Redovito ubacim kriške limuna te pijem vodu s okusom koja služi kao detoks.

maxresdefault

Uravnoteženo spavanje

Idem spavati u isto vrijeme i u isto vrijeme se budim. Tako tijelo napravi ritam i odmori se svaku večer u istom periodu. Izbjegavam popodnevno spavanje upravo iz tog razloga što se ritam poremeti i narušava kvalitetu sna tokom noći. Moja mama uvijek govori da se u proljeće krv mijenja, ja joj slijepo vjerujem pa se trudim ubaciti namirnice koje su pune željeza i od kojih će mi biti kvalitetnija krvna slika.

SPAVANJE BUĐENJE-2

Izađite van na zrak

Trudim se biti na svježem zraku. Kada me umor savladava, bolje je to vrijeme provesti izvan stana nego unutra. Ustajali zrak također prouzrokuje umor, lijenost, bezvoljnost.

setnja-voznja-biciklom

Tjelovježba

Ovo je super vrijeme za odrađivati lagane treninge prije ljeta. Od nekoliko stručnjaka sam čula da je proljeće najgore vrijeme za početak intenzivnog klesanja tijela prije ljeta. Upravo radi proljetnog umora. Nakon šetnje napravim nekoliko sklekova, čučnjeva i trbušnjaka te vježbe zagrijavanja i istezanja. To je sasvim dovoljno da vam tijelo ne zakržlja, a i da se pritom razgibate. Nikako ne forsirati naporne treninge ako niste trenirali tokom zime.

a9235f4f812a9d72a281

 To su savjeti kojih se trudim svakodnevno pridržavati u vrijeme proljeća. Nadam se da ćete neke od njih ubaciti u svoju svakodnevnu rutinu i zaboraviti na proljetni umor!

?>