KOMENTARI

Ljubitelji SF već su dobro upoznati sa serijom „Stranger things“, koja je pomela svu konkurenciju i odnijela brojne nagrade, a gledanost je ubrzo oborila sve rekorde. Dugo smo iščekivali četvrtu sezonu koja će napokon biti dostupna 27. svibnja na Netflixu, ali naravno samo prvi dio, za drugi dio morat ćemo pričekati do 1. srpnja. Dok iščekujemo četvrtu sezonu, prisjetimo se što se događalo u prethodne tri, i o čemu se tu zapravo radi.

 

„Stranger things“, američka znanstveno fantastična serija, emitirana je prvi put 15. srpnja 2016. godine na Netflixu. Kreatori serije su braća Matt i Ross Duffer koji su ujedno i izvršni producenti zajedno sa Shawnom Levyem i Danom Cohenom. U seriji glume Winona Ryder, David Harbor, Finn Wolfhard , Millie Bobby Brown , Gaten Matarazzo , Caleb McLaughlin, Noah Schnapp , Sadie Sink , Natalia Dyer, Charlie Heaton,  Joe Keery, Cara Buono i  Dacre Montgomery. Serija je u samom početku oborila gledanost i dobila brojne pohvale, što od stručnjaka, a što od gledatelja, tj. obožavatelja. Ova serija osvojila je brojne nagrade i nominacije. Čak 39 nominacija  za Primetime Emmy, od kojih je šest pobjeda, četiri nominacije za Zlatni globus, nominaciju za Britansku akademiju za televizijsku nagradu , dvije nominacije za nagradu Guild of America, tri nominacije za nagradu Guild of America , i tri nominacije za nagradu Grammy. Također, serija je osvojila i nagradu Ceha filmskih glumaca za izvanrednu izvedbu ansambla u dramskoj seriji , dvije nagrade Američkog filmskog instituta, televizijsku nagradu Critics ‘Choice i tri nagrade People’s Choice. Upravo iz ovih brojnih nagrada možemo zaključiti koliko je ova serija očarala publiku, ali i filmske stručnjake.

Tema ove serije je odrastanje, zaljubljivanje, dječja prijateljstva i pustolovine s misterioznim stvarima i bićima. Kombinacija je SF- a, horora i fantazije. Ova priča smještena je u osamdesete godine prošlog stoljeća, u izmišljenom gradiću Hawkinsu u Indiani. Prva sezona serije bazirana je na istrazi nestalog dječaka Willa Byersa. Priča je isprepletena natprirodnim događajima u gradu, te dodatno ovu situaciju uzdrma pojava djevojčice sa psihokinetičkim sposobnostima. U drugoj sezoni ponovno se pojavljuju čudovišta iz „obrnutog svijeta“, te se  pojavljuju nuspojave dječaka Willa koje njegova ekipa i majka nastoje otkloniti. Treću sezonu dodatno zakomplicira zaljubljenost i odrastanje ovih dječaka i djevojčica. Upravo zato se radnja fokusira na jedan ljubavni par, odnosno na odnos Elevena i Mikea, te se naravno opet nastavlja borba protiv čudovišta.

Ono što ću odmah na početku ove razrade naglasiti je da ovu seriju svakako vrijedi pogledati, no nije za svačije oči. Oni koji nisu ljubitelji SF – a ova serija im se neće dopasti, ali naravno ako ste ljubitelji SF – a, ovo je pun pogodak za vas. Smatram da su najviše za ovaj uspjeh zaslužni likovi, tj. djeca – njihova složnost, zgode i nezgode koje pratimo ostavljaju osjećaj simpatičnosti. Glavni likovi jesu djeca, skupina „štrebera“ koji briljiraju na području fizike, matematike, biologije. Odrasli likovi također imaju ključne uloge, poput Willove majke i gradskog policajca, koji su zapravo jedini odrasli likovi koji su upućeni u neobična zbivanja u njihovom gradu. Ostali odrasli likovi su većinom pasivni, poput karikature i nemaju veliki značaj u seriji. Iako je serija pomalo i strašna poput horora, također ima komične dijelove kojima je svrha umanjiti količinu stresa i straha. Što se tiče straha i izazivanje jeze kod gledatelja, to mi se dopada u ovoj seriji jer nije onako klasična i jeftina, tj. uobičajena. Smatram da su ovu vrstu filmskog žanra podigli na novi nivo. Ono što svakako treba pohvaliti je scena, kostimi, način snimanja (kadrovi), cijeli taj osmišljeni svijet. Pogotovo sam fascinirana s čudovištima i koliko su detaljno i precizno izrađeni, svaka čast na bujnoj mašti. Naravno iz toga možemo zaključiti da je mnogo truda i novca uloženo u produkciju. Posebno mi se sviđa što je serija smještena u osamdesete godine prošlog stoljeća jer se radnja odlično uklapa u kulturu toga vremena koja je veoma vidljiva u samoj muzici, automobilima, pa i video igrama koje su bile popularne u to vrijeme. Možda baš zato ova serija ima tako dobre reakcije i enormnu gledanost, pogotovo jer ovu seriju ne gleda samo mlađa populacija, nego i stariji čije je djetinjstvo bilo 80 – ih godina.

Jedina zamjerka koja se da „iščitati“ je neravnopravnost spolova tj. likova. Ženski likovi u seriji, koji čak i nisu sporedni, nego imaju ključno značenje, „ovisni“ su o muškarcima, a zapravo bez tih žena, ništa ne bi bilo moguće. Na primjer, Eleven koja sa svojim sposobnostima može sama pobijediti čudovišta i spasiti cijeli grad, nalazi se u poziciji gdje ne može odlučivati samostalno bez gradskog policajca ili skupine dječaka (Willa, Mikea i Lucasa). Također se može primijetiti kako nestanak Barbare, prijateljice Mikeove sestre, nije bio jednako važan kao nestanak Willa. Njezin nestanak smatrao se kao da je ona pobjegla, a ne da se nalazi u opasnosti poput Willa. Možda je scenarij takav zato što su ga osmislila dva muškarca koja su odrastala baš u takvom okruženju i iz njihove perspektive to tako izgleda, a uostalom, 80 – ih godina bila je takva situacija, pa ako gledamo iz tog ugla, uklapa se u razdoblje same radnje. To je jedina moja zamjerka, ostalih nemam jer kao što se da primijetiti, očarana sam samom serijom. Na samom početku nisam bila toliko oduševljenja i smatrala sam da to nije my cup of tea, ali sam se gadno prevarila i napokon sam otkrila ljubav prema novom filmskom žanru, SF-u. Do četvrte sezone ostalo je još samo malo, zato brzo na Netflix i pogledajte prethodne tri sezone.

 

Fotografija: Pixabay

?>