Putovanja

Na sjeverozapadu Slovenije, podno Julijskih alpa, smješteno je Bohinjsko jezero koje je od 1981. godine uključeno u sastav Nacionalnog parka Triglav. Zimi je atrakcija zbog skijališta, a ljeti zbog ribolova na jezeru i rijeci Savici.

Julijske alpe jedna su od najboljih destinacija u Sloveniji, a velik dio uključen je u sastav Nacionalnog parka Triglav. Dio parka je planinski vrh Triglav koji je s 2864 metara najviši vrh Slovenije.

Bohinjsko jezero, najveće stalno prirodno jezero u Sloveniji, proteže se na 3,3 km². Jezero je smješteno uz malo selo Ribčev Laz koje broji svega 155 stanovnika, no, bez obzira na to, turizam je visoko razvijen. Uz nekoliko hotela, prednost imaju mnogobrojni privatni smještaji uređeni u planinskom stilu. Drvene kuće smještene uz jezero podno planina privlačne su turistima koji su željni odmora i opuštanja.

Cijene privatnog smještaja poprilično su povoljne (tri dana i dva noćenja mogu se pronaći već za 400 kuna), a cijene u hotelima ipak su nešto više (500 kuna za jednu noć), ali variraju ovisno o dijelu godine i o vrsti pansiona. Ono što me iznenadilo kod domaćina privatnog smještaja su ljubaznost i susretljivost. Spremni su pomoći, a i vrlo dobro govore hrvatski.

Hrana u restoranima je ukusna, no razlike u cijenama su prilične. U hotelima je hrana skupa, dok manji restorani nude tradicionalna jela po prihvatljivim cijenama (meni iznosi 80-ak kuna za jednu osobu).

IMG_0258 Cropped

Onima koji nisu došli radi hrane općina Bohinj nudi mnogo drugih atrakcija. Zimi su na prvom mjestu skijanje i sanjkanje po lijepo uređenim stazama. Popularno je i planinarenje, što dokazuje velik broj obrta koji se bave treningom i najmom planinarske opreme.

Ljeti je najpopularniji ribolov na Bohinjskom jezeru i pritocima. Velik interes izazivaju i mnogi krški izvori, a najposjećeniji je Gović.

U ovom nizu mogućnosti valja spomenuti i kulturne znamenitosti koje turisti rado posjećuju. To su, između ostalog, muzeji sira i planinarstva. Najposjećenija crkva je ona svetog Janeza Krstitelja, romanička crkva iz 13. stoljeća koja se nalazi pokraj samog jezera. Specifična je zbog drvenog artefakta glave Ivana Krstitelja kojih ima svega pet u svijetu.

?>