SPORT

Bilo je teško i nerealno očekivati da će The Last Dance biti išta drugo osim bolji svakom novom epizodom. Međutim, kada pogledate svih deset epizoda i pustite da se slegnu dojmovi polako vam postaje jasno o kakvoj se igračini radi. Iako će košarkaška zajednica biti podijeljena više nego ikada, kada pogledate ovaj dokumentarac jasno je tko je najveći svih vremena.

Treba reći da su ESPN i Netflix napravili izvrstan dokumentarac koji vas na kraju svake epizode ostavi na sjajnom „cliffhangeru“  kao kada gledate izvrsnu seriju, a ne dokumentarac u kojem otprilike znate kako su se stvari odvijale. Puno nikad viđenog materijala, pa i sam razgovor za Jordanom o njegovoj karijeri, pokazuju koliko je njegov mentalitet snažan i dan danas. Iako je kroz dokumentarac puno puta prikazan i kao netko tko ima obilježja „tiranina“, mislim da bi svaki pravi sportaš htio da mu upravo Michael Jordan bude kapetan. Pravi fanatici košarke, ali i sporta, htjeli bi da dokumentarac nikada ne završi te su ga mnogi i pogledali nekoliko puta. Fokus serijala ipak je najviše na Jordanu, ali ono što će se ljubiteljima košarke svakako svidjeti je i prikaz franšize Chicago Bullsa prije i za vrijeme Jordana. Pippen, Rodman, Kerr i ekipa više su ili manje aktivni kao sugovornici u cijelom serijalu, međutim ono što je posebno zanimljivo u dokumentarcu o Jordanu i Bullsima jesu svjedočanstva i njihovih najvećih rivala.

Ono što će biti zanimljivo gledateljima sa naših prostora je dio dokumentarne serije posvećen Toniju Kukoču, za mnoge i najboljeg hrvatskog košarkaša ikada. Priča o tome kako je Kukoč dočekan u Chicagu, a između ostalog i utakmice Hrvatske i Dream Teama na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. Iako će mnogi to teško priznati prva utkamica Hrvatske i Dream Teama pokazala je koliko je Kukoč bio daleko od Pippena. Međutim, ono što kasnije slijedi u dokumentarcu i način na koji je Kukoč stekao poštovanje cijelog Chicaga svakako treba pogledati.

Osobno je najveći užitak u cijelom dokumentarcu upijanje svake riječi velikog Phila Jacksona, zbog kojeg se dokumentarna serija i zove „The Last Dance“. Osim što je posjedovao ogromno košarkaško znanje, uveo je način igranja koji je promjenio košarku u potpunosti. Međutim, ono najvrijednije kod njega je upravo način na koji je skupinu ovih zvijezda i „zločestih dečki“ uspio motivirati da godinama dominiraju. Naravno, kao i svaka kvalitetna serija ima tu još mnogo usputnih tema kroz koje možete dobiti cijelu sliku kako se živjelo za košarku tih godina zbog jednog čovjeka, ali i kako se najveći svih vremena nosio sa ogromnom medijskom pažnjom i pritiskom.

?>