DRUŠTVO

Ovo je priča o Varteksu – varaždinskom tekstilnom divu, kako su ga nekada od milja zvali ljudi. Moglo bi se reći kako je Varaždin zajedno s Varteksom nekada bio ono što je danas Milano u Italiji – središte modne industrije. Ovo je povratak u njegovo „zlatno doba“.

Znate kako svi često imamo neke zanimljive životne priče iz prošlosti koje su nam ispričali naši bake i djedovi ili pak roditelji? E pa ovo je moja. Točnije, ovo je priča o mom rodnom gradu, mom voljenom Varaždinu te njegovoj najpoznatijoj tvornici tekstila – Varteksu. Varaždinski Varteks tvornica je čiju su dušu činili upravo njeni radnici, a koji su pak toj tvornici dali sve u životu.

Osnivanje Varteksa

Varteks je osnovan 1918. godine u Varaždinu pod imenom Tekstilna tvornica Varteks. S obzirom da se radilo o početku Prvog svjetskog rata, njihov glavni fokus tada bila su upravo građanska i vojnička odijela. Tako su već na samom početku iz Varteksovih pogona izlazila gotova odijela, kaputi i uniforme za vojsku, ali i za željezničare.

Tijekom godina je Varteks nastavio sve više rasti. Dolazi i do otvaranja službenih Varteksovih prodavaonica, a prva takva otvorena je 1929. godine. Sama njegova veličina očitava se i u tome što je preživio dva svjetska rata. Nakon Drugog svjetskog rata Varteks je promijenio naziv u Tekstilna industrija d.d. Varaždin, skraćeno Tivar. Ime Tivar zadržano je sve do 1948. godine, kada je tvrtka promijenila naziv u Varteks. To je označavalo početak Varteksa kakvog znamo i danas.

Kasnije su otvoreni i brojni Varteksovi pogoni diljem sjeverne Hrvatske, primjerice u Bednji, Ivancu, Ludbregu, Vinici, Prelogu i Novom Marofu. Isto tako, po prvi puta otvorene su i Varteksove prodavaonice, čime su njihove kreacije postale dostupnije i široj masi ljudi.

Ostvarene su i suradnje sa mnogim brendovima. Jedna od najpoznatijih Varteksovih suradnji jest ona s brendom Levi’s, koja je ostvarena 1983. godine. Time je u Novom Marofu pokrenut pogon za proizvodnju traper odjeće. Nažalost, proizvodnja je prekinuta 2007. godine, a cjelokupna distribucija proizvoda 2013. godine.

Varteks je osnovao i nekoliko brendova koji su još dandanas pod njegovim vlasništvom. Tako je osnovana modna marka Varteks International, a osim nje je 1994. godine osnovana i modna marka Di Caprio kao Varteksov premium brend te mnogi drugi. U Varteksovoj ponudi nalazile su se brojne muške, ženske, dječje, ali i sportske kolekcije. Moglo bi se reći kako je Varteks imao „za svakoga ponešto“.

Kako je Varteks proslavio Žuži Jelinek

Zasigurno ste barem jednom u životu čuli za ime Žuži Jelinek. Stvestrana Žuži bila je hrvatska krojačica, stilistica, ali i ambasadorica mode. Za svoga života bila je krojačica raznih poznatih osoba, od kojih su samo neke bile Jovanka Broz te Savka Dabčević – Kučar.

No ono što neki od vas možda i ne znaju jest da je Žuži svoje prve modne pothvate napravila upravo u Varteksu, u kojeg je stigla 1957. godine te u njemu ostala čak 17 godina. Kako je tvrdila u mnogim intervjuima, u samom početku bila je samo „obična šnajderica“ koja je svoju reputaciju izgradila mukotrpnim radom i trudom.

Tadašnjeg direktora Varteksa, Ivana Kurtalja, zaintrigirala je već na prvom razgovoru za posao. Naime, Žuži je u Varaždin stigla u svom Fordu, čime je naravno oduševila direktora Kurtalja jer su tada na ovim prostorima samo tri žene imale položen vozački ispit, kako je u svom članku posvećenom Žuži Jelinek 2019. godine naveo Jutarnji list.

No ono što je proslavilo Žuži bili su njeni modni krojevi, točnije njena kolekcija koju je kreirala za Varteks, a koja je bila predstavljena na Međunarodnom trgovačkom sajmu u New Yorku 1959. godine. Tada je Varteksove modne krojeve naručila i američka robna kuća Macy’s.

Među modnim krojevima nalazio se i poznati model zimskog kaputa kojeg je kasnije nosila i američka manekenka Suzy Parker. To je bio klasični kroj zimskog kaputa s krznenim ovratnikom. No taj slavni kaput zaradio je Žuži Jelinek poseban nadimak u američkim medijima, a to je „Žuži from Yugoslavia“.

Varteksovu izložbu razgledala i kraljica Elizabeta II.

Kako je kroz povijest sve više rastao promet Varteksa tako je i njegova uprava sve više radila na osnivanju izvozne mreže. Tako je Varteks najviše izvozio u Englesku, SSSR te ostale europske zemlje.

Zanimljiva činjenica jest i da je Varteks sudjelovao na tada vrlo poznatoj Međunarodnoj izložbi muške i dječačke odjeće „IMBEX“, koja je održana 1969. godine u Londonu, a na kojoj je tvrtka predstavila svoju kolekciju. Izložbu je tada posjetila i sama kraljica Elizabeta II. Kroz izložbu ju je proveo tadašnji generalni direktor Varteksa, Ivan Kurtalj.

Povodom nedavne smrti kraljice Elizabete II., Regionalni Tjednik je objavio članak u kojem opisuje što je to povezivalo kraljicu Elizabetu II. i Varaždin. Samim time, u članku je posebno opisana ova Varteksova izložba u Londonu koju je i ona posjetila.

Kako je navedeno u Regionalnom Tjedniku, Britance su tada na izložbi oduševili izloženi modeli, a posebno model muškog odijela „Smoking“ te kaput „Frank“. Naime, toliko su bili oduševljeni da je Varteksu ubrzo stigla narudžba iz Londona za više od tisuću komada izloženih odjevnih modela. A sve ostalo je povijest…

Varteks danas

Sigurna sam da vas je cijela ova predivna priča o Varteksu oduševila. Pitate se kako Varteks posluje danas? Jedno je sigurno, a to je da Varteks proživljava najteže trenutke u svojoj povijesti.

Naime, o situaciji u Varteksu je tijekom kolovoza izvještavao i Jutarnji list. Kako je u jednom članku navedeno, Varteks je u tom trenutku brojao 850 zaposlenika, što je znatno mala brojka ako ju se usporedi s onom od 11.400, koliko je Varteks brojao zaposlenika u svojim najboljim godinama.

Nadalje, u članku je navedeno i kako su Porezna uprava i Grad Varaždin početkom kolovoza blokirali Varteksov račun radi naplate potraživanja. Izvješteno je i kako su zaposlenici najavili i štrajk koji je prema najavi trebao trajati sve dok ne vide kako će im biti isplaćena iduća plaća.

O teškoj situaciji u Varteksu govorilo se i na televiziji. Sam predsjednik Uprave Varteksa, Dražen Dobiš, za RTL je izjavio kako ne može vjerovati da netko u današnje vrijeme može živjeti s tim novcima, aludirajući time na niske plaće Varteksovih zaposlenika.

No kako je krajem kolovoza izvijestio portal Aktualno.hr, prema riječima predsjednice Radničkog vijeća, Božice Čiček Mutavdžić, do štrajka ipak nije došlo. Radnici su se nakon produženog godišnjeg odmora ipak vratili na posao. Održan je skup radnika te je time proizvodnja nastavljena.

Jedna od rijetkih pozitivnih činjenica, u moru mnogih negativnih, jest da je Grad Varaždin ipak povukao ovrhu protiv Varteksa, kako bi oni bili u mogućnosti isplatiti plaće radnicima te nastaviti s poslovanjem, prenosi Regionalni Tjednik.

Tako je sada jedino što je preostalo ljudima zapravo nada u to da Varteks neće biti samo jedna bajka u Lijepoj našoj koja je bila lijepa dok je trajala, ali završila neslavno. Samim time i nada u to da tvrtku kao što je Varteks, koja ima još puno toga za ponuditi ljudima, da nju i njene vrijedne radnike ipak čeka neko bolje sutra.

 

Fotografije: Screenshot/Youtube

?>