Putovanja

Sve ono što ti nisu rekli o Londonu, a važnije je od stajanja s desne strane u podzemnoj

London je neobično mjesto, ali definitivno nije dosadno

Glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva (ne Velike Britanije jer je Velika Britanija zemljopisni naziv za otok na kojem se nalaze države Engleska, Škotska i Wales) za svakoga tko ga nije posjetio (ili za onoga tko ga je posjetio jednom, to kao da i nije) čini se kao rodno mjesto Big Bena i skupog života – toliko skupog da jedino besplatno što tamo možeš raditi je stajati na jednom mjestu i disati. Sve te stvari, zapravo, jesu istinite, ali postoji puno stvari o Londonu koje ti nitko nije rekao, a svakako je važnije od stajanja s desne strane na pokretnim stepenicama u podzemnoj željeznici. To nipošto ne znači kako zbog toga ne možeš stati na lijevu stranu.  

Šetnjom protiv bankrota

Ovaj ,, Stari dim ”, kako ga kolokvijalno vole zvati Londončani, iako je jedan od najskupljih europskih gradova, može ponuditi i više od zagađenog smoga – i to, potpuno besplatno (ili za jako, jako, jako malo novaca – čitaj, 20 funti)!

Prvo i osnovno, ako želiš izbjeći nepotrebne troškove, možeš zaboraviti pravilo desne strane jer će vožnja podzemnom postati najveći neprijatelj tvog novčanika. Najniže cifre ruta variraju između funtu i pol do tri, a ako ideš iz zone u zonu, ta brojka može se popeti i do devet funti. S druge strane, oni veliki crveni autobusi mnogo su praktičniji, a vozači će te nekad htjeti odvesti do određene stanice iako nisu u planu njihove vožnje (samo ako ih ljubazno zamoliš i kažeš da si nov u gradu), a svaka vožnja, bez obzira na udaljenost iznosi 1.20£. Ipak, da bi dobio tu cijenu, moraš biti spreman uložiti u vlastitu Oyster karticu koja košta točno pet funti, a možeš je (MOŽEŠ JE) vratiti, zajedno sa svim sredstvima na njoj kad god to poželiš. Ako ti se to čini previše, ne brini – imaš svoje noge. London obožava kad se njime šetaš, obiluje prekrasnim šetnicama uz rijeku i divnim zelenim prevojima. Nije li London prevelik za šetnju? Koliko će mi vremena trebati? Iskreno, puno manje od vožnje busom jer je to grad koji ima više stanovnika i vozila nego što ima prometnih površina. Samo trebaš voditi računa da te ne pokupi biciklist ili još gore, bus na Waterloo mostu.

Buvljaci, food trucks i Tesco meal deal za tri funte

Tržnica na Camdenu najbolje je mjesto na svijetu gdje će svatko pronaći nešto za sebe. To je mjesto buvljaka, glazbenih festivala i food truckova s hranom iz cijeloga svijeta. Duž ulice prodaju se raznovrsne gluposti od skečiranih kondoma, suvenirskih privjesaka za ključeve do ručno rađenih vintage haljina iz 1960-ih. To je mjesto na kojem će te mladi tamnoputi mladići besramo upitati želiš li zapaliti s njima joint, na što ćeš naravno odgovoriti ne, bez obzira koliko su zgodni i crni. Puteljak kroz kanale uz rijeku potom dovodi do Primrose Hilla, brdašca usred grada s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na cijeli grad.

Foto: Tara Musulin

Tu je i potpuno besplanti Greenwich koji se iz nekog nepoznatog razloga uvijek izgovara s prešućenim ,,w”, kao i mnogi parkovi poput St. James parka u kojem i sama kraljica Elizabeta voli provoditi nedjeljna jutra, najpoznatiji filmski Hyde park, ali i Victoria i Hacnkey Wards. Od kulturnih manifestacija i ustanova, London je domaćin mnogih muzeja koji su potpuno besplatni, uključujući i slavnu Tate galeriju, British Museum, kao i muzeje bloka – prirodoslovni, muzej prirodnih znanosti i muzej umjetnosti Victoria i Albert. Svi, ali baš svi muzeji vrijedni gledanja u Londonu su besplatni. A to čak i nije najbolja stvar.

Najbolja stvar je trgovački lanac Tesco i njegova dnevna ponuda za tri funte koja uključuje glavno jelo (sendvič, tortilja wrap, tjesteninu ili slično), piće i slatkiš/grickalicu po izboru. I niti jedan drugi lanac, niti Sainsburry’s, niti Aldi, Co-op ili Iceland neće premašiti Tesco. Jedini konkurent je Marks&Spencer koji ima najbolje i najveće čokoladne kekse, ali ovisi što više preferiraš.

London je puno više od Westminstera (Parlamenta), Londonskog oka, Millenium mosta kojeg su smrtonoše srušile u sedmom dijelu Harryja Pottera, King’s Crossa (i platforme 9 i ¾), Tower Bridgea, Madam Tussaudsa i svih drugih turističkih atrakcija koje isprazne novčanik, a baš i ne ispune srce. London je onaj smrdljivi grad  prepun štakora i žohara, u kojem jedna krigla pive košta skoro pedeset kuna i kojeg su, barem u sjevernom dijelu, potpuno preokupirali imigranti. To je grad vlage u kućanstvima, lažnog sjaja i ružnih žena. Ali je šarmantan, zavodljiv i slatkorječiv džentlmen koji će ti, ako mu se prepustiš, dati puno više od onih dvadeset funti s kojima si u njega došao. 

?>