Hrvatska

Tjedan iza nas obilježili su nove mjere skrojene po mjeri Crkve. Također, više ne možete izaći iz županije bez valjanog razloga, a napustila nas je i Milka Babović.

Gospođo Milka, hvala Vam na svemu!

U subotu 26. prosinca preminula je Milka Babović. Rođena je u Skoplju 27. listopada 1928. godine. Školovala se je u Sarajevu, a nakon Drugog svjetskog rata živjela je u Rumi i Beogradu. U Zagreb je došla 1948. godine, i upisala pedagošku akademiju s naglaskom na tjelesni odgoj te hrvatski i njemački jezik. Tri godine prije dolaska u Zagreb počela se je baviti atletikom te je oborila 25 rekorda u bivšoj državi. Bila je višestruka prvakinja Jugoslavije te je dva puta bila studentska prvakinja. 1949. godine počela je raditi kao sportska novinarka i urednica na TV Zagreb. Najveći trag je ostavila radeći u redakciji državne televizije. 2003. godine dobila je priznanje Milan Grlović Hrvatskog novinarskog društva. Sudjelovala je u emisiji Ples sa zvijezdama te nastupila u emisiji Obraz uz obraz. Preminula samo dan prije nego su Sportske novosti po 69. put trebale odabrati najboljeg sportaša, a bila je u užem izboru za nagradu.

Privilegije za Crkvu povodom Božića

Foto: Schreensoot/Youtube

Božić je jedan od najvećih kršćanskih blagdana. Ipak, ove godine, zbog pandemije, izgledao je nešto drugačije. Prema smjernicama WHO za vrijeme božićnog ručka trebali smo nositi maske. Zabranjeno je i druženje više od dva kućanstva i više pod 10 osoba. Tako ove godine nismo mogli imati velika obiteljska druženja i ručkove, ali na misu smo mogli. Naime, par dana prije Božića naši stožeraši su pokleknuli pred Crvenim molbama i dopustili da u crkvu uđe više od 25 ljudi koliko je prije bilo dozvoljeno. Prema novim mjerama dopušteno je da svaki vjernik u crkvi ima za sebe sedam metar kvadratnih prostora. Potrebno je pridržavanje svih mjera kako bi sebe i druge zaštitili od bolesti. Ipak, u televizijskom prijenosu mise iz zagrebačke katedrale, u jednom je trenutku bilo jasno vidljivo da svećenici ne nose maske pravilno. Samim time nisu štitili svoje vjernike od potencijalne zaraze. Licemjerno, posjete u bolnicama nisu ni na koji način omogućene. Ovaj Božić su djeca, bolesni i stari blagdan dočekali sami i u tišini. Jedina utjeha bili su im zdrastveni djelatnici. Uz to, korisnici domova za starije i nemoćne već su mjesecima zatvoreni u domu te ne smiju ni izaći na svjež zrak u šetnju. Ali u crkvu se može. 

Grinch, jesi li ti ukrao plaću?

Od početka pandemije zdrastveni djelatnici su ti koji ne staju i danonoćno skrbe o pacijentima. I prije same pandemije, stanje u zdravstvu je bilo kritično, ali dolaskom korone, izmaklo je kontroli. Osim nedostatka liječnika, sestara i tehničara u cijeloj državi, u Našicama se bore i s neisplatom plaće. Hrvatska udruga bolničkih liječnika na svojoj je Facebook stranici objavila da zaposlenici u OB Našice još nisu primili plaću za studeni ni COVID dodatak. Od vlasnika i osnivača, Osječko-baranjske županije zatražili su hitnu isplatu plaće. Ravnatelj našičke bolnice Hrvoje Šimić svjestan je stanja u bolnici. U razgovoru za N1 rekao je kako sredstva koja su dobili od Hrvatskog zavoda za zdrastveno osiguranje nisu dostatna za dječje darove, plaće i božićnice. Prema njegovim riječima Osječko-baranjska županije isplatila je na račun bolnice razliku koja nedostaje za isplatu. Zbog praznika i nemogućnosti provođenja plaće kroz platni sustav, svoju plaću za studeni 404 djelatnika trebalo bi primiti tek 28. prosinca. Beroš, Božinović, Markotić, Plenković, Milanović, jesu li i Vaša djeca ostali bez poklona za Božić? Obitelj imala skromni ručak? Ili možda kasnite sa ratom kredita? Ukrali ste Božić onima koji se najviše daju.

?>