Hrvatska

Obilježen je 15. europski tjedan prevencije raka vrata maternice, Marija Selak Rasputić objasnila je premijeru koliko mora čitati, a nakon duge i teške bolesti, napustila nas je Mira Furlan.

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

U jeku pandemije koronavirusa, održan je i tjedan svjesnosti o raku vrata maternice. Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine sve svoje djelatnosti usmjerio u digitalni oblik. Pokrenuli su novu stranicu pod nazivom „NEĆU RAK“ i namijenili je ciljanoj publici, odnosno ženama. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaća sve žene u dobi od 25 do 64 godina. Rak vrata maternice nastaje kada se pojave nepopravljive promjene na stanicama koje oblažu vrat maternice te one počinju nekontrolirano rasti, u velikoj većini zbog dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Simptomi raka vrata maternice su: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičanjen iscjedak i bolovi u donjem djelu trbuha. Rak je moguće spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a te redovnim ginekološkim pregledima. (izvor: HZZJZ, NEĆURAK)

Selak Raspudić o premijeru

Jedan od upečatljivijih trenutak ovaj tjedan u Saboru svakako je bio onaj između premijera Plenkovića i MOST-ove zastupnice Marije Selak Raspudić. Bahat kao i obično, premijer je za vrijeme sjednice dao riječ zastupnici Selak Rasputić uz riječi: „Zastupnice Selak Raspudić, ovo je danas neki dan čitanja zastupničkih pitanja u Saboru, ali dobro možemo i tako.“ Jer gle čuda, u Saboru nikad nema pitanja, već se svi slože kako HDZ kaže. Zastupnica mu nije ostala dužna, već mu je odgovorila u njegovom bahatom stilu. „Uvaženi premijer Plenković ničim izazvan proziva mene i zastupnicu Vidović Krišto implicirajući da je nešto loše to što mi čitamo. Meni je jasno zašto on to čini, zato što nemate odgovor na naše pitanje, pitanje hrvatskih građana kako smo toliko bogati da doniramo medicinsku opremu i zašto i dalje ne želite pratiti Zakon o javnoj nabavi?! A uvaženi magistre Plenkoviću, da Vi čitate koliko sam ja čitala, bili biste doktor znanosti, a ne tek magistar! Još Vam nije kasno, nastavite!“ I zato premijere, čitajte kao Marija Selak Raspudić, možda i putem smanjite bahatost.

Odlazak Mire Furlan

Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. godine u Zagrebu. 1978. godine diplomirala je glumu na zagrebačkoj akademiji dramske umjetnosti te je postala članicom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prva velika predstava u kojoj je igrala bila je predstava Dundo Maroje. Osim toga, glumila je u filmu „Novinar“, „Kiklop“, „Otac na službenom putu“… Glumila je u Zagrebu, Dubrovniku i Beogradu te je postala jedna od omiljenijih lica na televiziji i u kazalištu. 1991. godine iz političkih razloga preselila je u SAD. 28 godina bila je u skladnom braku s redateljem Goranom Gajićem, a 1998. rodila je sina jedinca Marka Lava. U Americi je Furlan glumila u čak 110 epizoda serije Babylon 5 od 1994. do 1998. godine. Od 2004. do 2008. glumila je u seriji Izgubljeni. Preminula je u srijedu, 20. siječnja od posljedice bolesti koju joj je prenio zaraženi komarac. Mira je ostavila trag u hrvatskom, ali i svjetskom glumištu.

?>