DRUŠTVO

Kordoni interventne policije postrojili su se u subotu u podne oko zagrebačkog Cvjetnog trga gdje se petstotinjak građana okupilo na maršu „Glasam protiv“ koji su organizirale Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske kako bi pozvale građane da se na nedjeljnom referendumu o ustavnoj definiciji braka izjasne “protiv”. Slike interventne policije u „ratnoj spremi“ uobičajene na Gay Prideovima, u Hrvatskoj su očito neizbježne na svim građanskim okupljanjima u kojima se poziva na toleranciju i zaštitu manjina pa ni marš onih koji su protiv ustavnog definiranja braka kao zajednice žene i muškarca nije bio iznimka.

U četiri zida, kamo obično žele smjestiti svoje neistomišljenike, nisu ostali niti malobrojni pobornici inicijative U ime obitelji koji su uspjeli nešto pogrdno i dobaciti i gotovo izazvati incident. Zasmetala im je navodno fotografija predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka na kojoj je, onako kako se na Facebooku izjašnjavaju pobornici i protivnici referendumskog pitanja, pisalo „razveden“. Dakle, ne činjenica da je Karamarko razveden nego da je to netko napisao na papir. Incident je, nasreću, ipak izbjegnut a povorka se s šarenim transparentima u zraku, uputila prema Markovu trgu. Mirna je bila ta šetnja Varšavskom, Gundulićevom i Ilicom, u tišini i uz pokoju zviždaljku, tek toliko da upozori da se događa nešto neuobičajeno. Osim zaustavljenog prometa u pojedinim ulicama, život se u gradu odvijao potpuno normalno, a građani u kupovini miješali su se s kolonom, iako ju je i sprijeda i straga, i s lijeva i s desna, pratila oklopljena policija. Za njenom reakcijom nije bilo potrebe, tek ako bi se tko iz kolone drznuo hodati van policijom omeđenog koridora, bio bi zamoljen od policajca da se vrati u formaciju. Marširanje za manjinska, gay prava, nasreću, postalo je uobičajeno, pa marš koji je okupio građane oko cilja koji ima i veći ujedinjujući faktor od Pridea, nije izazvao vidljive negativne reakcije. Tek je naš snimatelj, snimajući malobrojne znatiželjnike s one strane kordona, doživio da mu neka gospođa poruči kako bi bilo bolje da snima „svoju braću“.

Dolaskom u Radićevu ulicu kolona je preusmjerena u Zakmardijeve stube, uski prolaz prema Gornjem gradu kroz koji jedva mogu proći četiri osobe jedna do druge pa je prolazak petstotinjak ljudi bio pravi poduhvat. Je li do ovakvog skretanja s puta došlo zbog policijske sigurnosne procjene ili zbog nečega drugoga, nismo uspjeli doznati. No, sklonjenima od pogleda, prolazeći kroz uski prostor opasan zidovima, činilo nam se kao da smo na putu u koncentracijski logor, a ne na trg na kojem stoluju najvažnije institucije ove države. Upravo na tom se trgu dogodila kulminacija subotnjeg okupljanja. Aktivisti su se poredali uz crkvu Svetog Marka iza transparenata „Ustav nije igračka“, „Glasaj protiv“ ali i „Stop fašizmu“. Neki od transparenata bili su napisani ćirilicom, vjerojatno kao odgovor na mogući drugi referendum ili drugo najvažnije pitanje u životu Hrvata, nakon braka naravno. Ostali sudionici solidno su popunili Markov trg, i to od roditelja s djecom, preko tinejdžera, mladih, sredovječnih, pa sve to onih najstarijih. Od javnih osoba vidjeli smo redatelja Dalibora Matanića, glumca Vilima Matulu i voditeljicu Danijelu Trbović. Svi su oni prisustovali razvijanju zastave duginih boja i govoru predstavnice Kontre Sanje Juras koja je objasnila kako okupljanje završava upravo na Markovom trgu kao poruka institucijama koje se na njemu nalaze, a nisu stale u zaštitu manjinskih prava. Pozvala je sve građane da izađu na referendum i izjasne se protiv referendumskog pitanja. Građani su joj odgovorili skandiranjem „protiv, protiv“ i pjesmom nakon čega su se mirno, kakav je bio i cijeli marš, počeli razilaziti. Sutra će, valjda bez policije, i na glasačkim mjestima moći reći „protiv“.

?>