Presedan na Pressedan

Doznajte što je obilježilo buran tjedan iza nas.

Nestašni Juncker

Predsjednica Lijepe Naše Kolinda Grabar-Kitarović s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom držala je zajedničku konferenciju za novinare kad je ovaj odjednom isukao mobitel iz džepa sakoa, hladnokrvno se javio na poziv i s obje ruke prislonio mobitel na lijevo uho. Dok je Juncker bezbrižno čavrljao, Kolinda se obraćala novinarima na tečnom engleskom kakav može imati samo netko tko neko vrijeme nije plaćao poreze u Hrvatskoj – i bome se nije dala smesti. Ni nestašni Juncker nije se dao smesti: nakon poziva još je malo textao, pogledao obavijesti na Fejsu, retweetao pokoji tweet i komentirao sliku na Instagramu. Ovaj je događaj pokazao koliko su točno čvrsti ti odnosi hrvatskih i svjetskih političara kojima se ovi naši često vole pohvaliti, ali i kako ti svjetski državnici doživljavaju našu državicu. Junckerovo prčkanje po smartphoneu pokazalo je i da Luksemburžani ne vole mobitele ništa manje od Hrvata.

Mate Mišo Kovač ne voli šatoraše

Legenda zabavne glazbe Mate Mišo Kovač otpilio je šatoraše kao nitko dosad. Ne želi, kaže, pjevati na njihovu skupu niti razumije što oni žele. Jedan vođa šatoraša Đuro Glogoški već je najavio Mišin nastup, i to se pokazalo kao njegov najveći promašaj dosad. Veći čak i od onih toplih zimskih noći koje je provodio u državnoj kući u Zaprešiću dok su svi mislili da se smrzava u šatoru. Račun za plin pokazao je da Glogoškom nikad nije bilo hladno, ali ga je zato vjerojatno ohladila izjava Miše Kovača koji je rekao da je Đuro ostao bez noge, pa je razumljivo da je malo nervozan. Zoran Milanović bio je puno blaži prema šatorašima od Miše. Putovi su im se ukrstili na obilježavanju akcije Bljesak, a premijer je dao sve od sebe da pokaže da, za razliku od Miše, nema ništa protiv šatoraša. Potonji se nisu vodili za tim primjerom. Josip Klemm je Zoranu odbrusio da nema pojma o čemu govori – kao da se obraća nekom balavcu iz kvarta. Svatko ima svog Mišu. Ili Klemma.

Proračun i potrebiti

Kolinda misli da je uplata novca u proračun promašena investicija. Misli to i jedan Zagrepčanin koji na štednom računu u Italiji ima 92 milijuna eura čime je barem zasad izbjegao platiti porez. Nitko u Hrvatskoj ne voli plaćati porez, ali čini se da predsjednica i HDZ ipak najbolje znaju zašto. Gordan Jandroković, mladi lav HDZ-a (kako su ga u vrijeme Sanadera nazivali), objasnio je da je predsjednica sumnjala u to da novac, kad bi ga uplatili u proračun, ne bi otišao potrebitima, nego na luksuz vladajućih. HDZ-ovcima, a posebno uvijek lojalnom Jandrokoviću, treba vjerovati jer su baš oni uspostavili sustav u kojem se njihovo i naše tako skladno isprepliću. Dok su oni bili na vlasti, luksuz vladajućih i potrebiti bili su jedno te isto. Sad više nisu. A Kolinda? Ona želi da se smanji deficit, što će biti teško postići ako se ne povećaju prihodi u proračunu. Svoj će doprinos dati tako što će novac umjesto u proračun uplatiti HDZ-u. A HDZ će, po dobrom starom običaju, odučiti tko su ti potrebiti.

Zag… Beograd na vodi

Šeici u Beogradu grade mali Dubai. Srpska će se prijestolnica tako približiti obalama Dunava i Save. Sličan se projekt svojevremeno planirao i za Zagreb. Od političara su ga najviše zagovarali Milan Bandić, Radimir Čačić i Ivo Sanader. Sva trojica su u međuvremenu provela neko vrijeme iza rešetaka, pa je projekt ostao mrtvo slovo na papiru. U Zagrebu nema šeika, Sanadera nema u politici, ali je zato po tko zna koji put uskrsnuo Bandić koji bi na sljedećim parlamentarnim izborima rado u koaliciju s Čačićem. Za realizaciju Zagreba na vodi trebat će im i neki novi Sanader jer ovaj, kako stvari sada stoje, neće uskoro van rešetaka. Bandić je, zlu ne trebalo, u međuvremenu obećao sagraditi još dvije fontane. I onda će netko reći da Zagreb nije grad na vodi. Milan se nikada nije libio napiti vode kao žabac da bi to dokazao, a i fontane rade 365 dana u godini.

?>