DRUŠTVO

U ponedjeljak, 7. studenog u prostorijama Sveučilišta Sjever, poznati kolumnist, novinar i radijski voditelj Domagoj Jakopović Ribafish održao je predavanje “Nova pivska revolucija: Može li craft pobijediti industriju?”. Predavaonica se u jednom trenutku učinila malom jer je zainteresiranih bilo više od stolica u samoj predavaonici.

Osim porijekla svojeg nadimka Ribafish, zanimljivi gost ukratko je opisao svoj uzlet od završenog studija geografije preko rada u pojedinim časopisima do portala i radija. Trenutno, osim emisije Klasa hedonist koju vodi na Radiju 101, urednik je portala gastro.hr.

Na glavno pitanje može li craft pobijediti industriju, odgovor bi bio ne. Craft pive, koje su po definiciji proizvod skromne i gotovo kućne proizvodnje, iako bilježe rast popularnosti, prodaje i konzumacije, teško da mogu dostići industrijsku, zbog cijelog niza okolnosti. Osim veće cijene, treba i uzeti u obzir ograničenu proizvodnju te samu dostupnost koja je ograničena na odabrane i specijalizirane ugostiteljske objekte.

Zanimljivo predavanje koje je trajalo malo više od sat vremena napunilo je cijelu dvoranu te ostavio prostora za mnogobrojna pitanja koja su se uglavnom bazirala na mogućnost proizvodnje pive od doma, na što je gost vrlo rado odgovarao i davao savjete.

Osvrt na samo predavanje u svom stilu dao nam je ukratko i sam gost: “Držao sam predavanja u više gradova i država, ali ona spontanost i nasmijanost se može dogoditi samo u Koprivnici. Još da me organizatori nisu ponudili colom nego nekim craftom, ostali bismo još dva sata! Šalu na stranu, bilo mi je jako ugodno, nadam se da sam nešto dobro rekao i da će svi piti dobro, pametno i odgovorno. Pivili!”

?>