Info

Robert Knjaz je u srijedu, 29. ožujka, održao gostujuće predavanje u prepunoj dvorani Sveučilišta Sjever. Osim studenata, profesora i predavača, predavanju su prisustvovali i mnogi drugi zainteresirani građani Koprivnice.

Kako je i tema koprivničkog gostovanja bila “Inovativne TV forme”, tako se i gost, inače poznati hrvatski voditelj, novinar i autor brojnih popularnih televizijskih emisija, referirao na svoje prošle, sadašnje, ali i buduće projekte.

Tako se govorilo i prikazivalo o nastanku emisija “Mjenjačnica” i “Koledžicom po svijetu”, zabavnim serijalima koji prati hrvatske zvijezde u neobičnim situacijama koje su se prikazivale na RTL-u. Referirajući se na poznatog redatelja Bernarda Bertoluccija koji je kod navođenja ideja za svoje filmove zapisivao na papir nasumične stvari koje voli i od toga na neki način koncipirao svoje filmove, na sličan način je i Knjaz dolazio do ideja za svoje emisije.

“Mjenjačnica” je tako nastala na ideji prikazivanja običnih i svakodnevnih poslova, dok je “Koledžicom” kao izrazom za modni dodatak tipičan za ruralnu sredinu s daškom ironije u samom naslovu opisan koncept putopisne emisije.

Neizostavna zvijezda njegovih serijala zasigurno je bila baka Slavica o kojoj je rečeno nekoliko manje poznatih detalja. Upečatljiva i duhovita otpočetka, prvi se puta pojavila na snimanju emisije “U paklu Portugala” koja je pratila Europsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine. Navodno je prva rečenica u susretu s autorskom ekipom bila “Dado Pršo ljepotom uvijek strš’o”, što je na neki način označio početak plodne suradnje i televizijskog uspona najpoznatije naše bake s placa.

Od manje poznatih projekata svakako treba spomenuti “Klasike narodu” gdje se u običnim i svakodnevnim poslovima i aktivnostima čitaju poznati klasici iz svjetske književnosti i koji se prikazivao na Trećem programu HRT-a.

Zadnji projekt su svakako “Hrvatski velikani” koji su na HRT-u postali instant-hit i koji bi vrlo lako mogli dobiti svoj nastavak. Za razliku od koncepta s običnim i poznatim ljudima, ovo je zabavno-dokumentarni projekt koji u sebi sadrži i kvalitetan istraživački rad u kojem je, u stilu naslova predavanja, vrlo inovativno i kreativno prikazana poznata, kao i ona malo manje poznata, strana hrvatske povijesti.

Dotaknute su i teme prolaznosti na domaćem i stranom tržištu, kao i iskustvo na festivalima gdje se i inače otkupljuju i prodaju kvalitetni televizijski projekti. U sat vremena tako se ispričalo mnoštvo detalja koji prate rad na televizijskim emisijama koje uz veliki trud, volju i realizaciju originalnih ideja na pravi način mogu postići veliku gledanost uz visoku kvalitetu samog rada.

?>