DRUŠTVO

U Zagrebu je u srijedu, 28. ožujka, u 67. godini života preminuo poznati hrvatski fotoreporter Tony Hnojčik.

Daruvarčanin, koji je posljednjih dvadesetak godina živio i stvarao u Zagrebu, fotografijom se bavio pola stoljeća, od srednjoškolskih dana u Daruvaru, gdje je 1971. godine i održao svoju prvu samostalnu izložbu. Dio školovanja proveo je na uglednoj Filmskoj akademiji u Pragu, a tijekom karijere radio je za vodeće domaće medije, kao što su Jutarnji i Večernji list, Jednota, Gloria, Arena, Autoklub, HTV i drugi.

Nemjerljiv je njegov doprinos prilikom izvještavanja s ratišta u zapadnoj Slavoniji za vrijeme Domovinskog rata. Bio je jedan od rijetkih, često i jedini, koji se usuđivao odlaziti na prve crte bojišnice, “naoružan” tek fotoaparatom.

Zahvaljujući njegovoj hrabrosti i fotografijama koje je napravio doslovno riskirajući život, ostatak Hrvatske, ali i svijeta imao je priliku svjedočiti ratnim strahotama koje su se događale u Daruvaru, Pakracu, Lipiku i drugim slavonskim mjestima.

Dio fotografija iz tog vremena Hnojčik, kojeg su kolege nazvali “dobrim duhom zapadne Slavonije”, je 2011. godine objavio u monografiji “To sam radio u ratu, sine”. O njegovu ratnom angažmanu njemačka je televizija snimila film, a za svoj radio primio je i brojne nagrade, među kojima i “Zlatnu kameru”, godišnju nagradu HND-a, i “Zlatni objektiv”, nagradu Hrvatske udruge radija i novina.

Posljednje godine života proveo je kao urednik fotografije na portalu www.tresnjevka.online, preko kojeg je na svoj poseban način pričao priču o tom zagrebačkom kvartu u kojem je našao novi dom.
Posljednji ispraćaj Tonyja Hnojčika bit će ove subote u 13 sati na gradskom groblju u Daruvaru, dok je komemoracija zakazana za utorak, 3. travnja, u 13 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.

?>