SVEUČILIŠTE SJEVER

Profesor Medijskog sveučilišta i veliki multimedijalni umjetnik i filmski redatelj Ivan Ladislav Galeta preminuo je danas u Zagrebu u 67. godini života nakon kratke i teške bolesti.

O smrti velikana hrvatske kulture javnost je obavijestio njegov sin Karlo Galeta:

“S velikom tugom vas obavješćujem da je moj otac prof. Ivan Ladislav Galeta, nakon kratke i teške bolesti preminuo danas u bolnici Sveti Duh. Za posljednji oproštaj bit ćete informirani na vrijeme. Sretan ti put tata, vidimo se!” 

Ivan Ladislav Galeta rođen je u Vinkovcima, 9. svibnja 1947. godine. Godine 1969. diplomirao je likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, a 1981. i pedagogiju Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a posljednje dvije godine i na Medijskom sveučilištu u Koprivnici. Bio je čest gost predavač na europskim sveučilištima.

Osnovao i uređivao program ‘Filmoteke 16’. Od 1993. godine bio je stručni suradnik na Akademiji likovnih umjestnosti u Zagrebu, gdje 1995. postaje docent. Predlagatelj je i jedan od osnivača Odsjeka za animirani film i usmjerenja Multimediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U likovni svijet uključio se tijekom 60-tih godina prošlog stoljeća u okviru takozvane “nove umjetničke prakse”. Posebno je zabilježen po konceptualnim likovnim djelima, a brojne je uspjehe ostvario i u području eksperimentalnog filma,

Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja, između ostalog i visoko odličje Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres Ministarstva kulture i komunikacije Republike Francuske 2004. te najvišu državnu nagradu Vladimir Nazor za životno djelo u području likovne umjetnosti.

 

?>