Kazalište

Kazalište Virovitica u izvedbi prve post- korona predstave oduševilo publiku. Prva kazališna predstava, nakon gotovo tri mjeseca zbog pandemije koronaavirusa  premijerno je izveden Mikeški korona kabare, u petak 12. lipnja pod vedrim nebom u dvorištu Palače Pejačević, u Virovitici.

Ovom svečanom izvedbom Kazališta Virovitica započelo je 17. Virovitičko kazališno ljeto na sveopće oduševljenje brojnih posjetitelja.

Tražilo se mjesto više

Predstava Mikeški korona kabare, autora Draška Zidara započela je u 21,00 sat u dvorištu Palače Pejačević pred brojnom publikom uz preporučene epidemiološke mjere propisane od Stožera civilne zaštite. Za Virovitičane je dvorište Palače bilo premaleno, željno su iščekivali ovaj kulturni događaj u gradu koji tradicionalno njeguje ljubav prema kazalištu. Već oko 20,30 sati bila su popunjena sva sjedeća mjesta, a brojni ljubitelji kazališta koji nisu požurili, predstavu su gledali stojeći. Predstava Mikeški korona kabare svoju premijernu izvedbu imala je na jedinstvenoj pozornici pod vedrim nebom, zahvaljujući lijepom vremenu, zbog čega je publika još više uživala. „Mislim da se odigravanjem predstave na otvorenom, u dvorištu naše prekrasne Palače, stvorio još posebniji doživljaj. Željno smo čekali predstavu i presretni smo da se stvari vraćaju u normalu“, rekla nam je Tina Ribarić, ljubiteljica kazališta i stalna posjetiteljica Kazališta Virovitica. Isto tako kaže nam da ju je predstava oduševila i dobro nasmijala.

Nastavak trilogije o starosjediocima

U režiji KKS –  kazališnog kriznog stožera, uz autora predstave Draška Zidara igrali su virovitički glumci Mijo Pavelko i Goran Koši. Predstava Mikeški korona kabare  zapravo  je nastavak trilogije o Mikešima, starosjediocima Virovitice i njihovim običajim. Prva dio Mikeškog kabarea s protagonistima Mikešom i Prcom progovarao  je o predizbornom vremenu i lokalnoj politici, drugi  se odnosi na običaje u mikeškom kraju (Virovitici), poput kolinja dok  treći govori o povijesti Virovitice na mikeški način. Nastavak ove satiričke komedije bavio se širokom političkom situacijom s naglaskom na političkom, kroz oči i misao mikeških vizionara. Mikeški korona kabare, kako sam autor kaže, nastao je u četiri pandemijske noći s ciljem zabavljanja i odvraćanja misli s teških i sumornih tema. I, konačno, došao je dan kada su mogli stati pred publiku i ispričati svoje viđenje teme koja se isprepliće i dotiče svih segmenata života, nastojeći se približiti i mlađoj publici. U veseloj atmosferi koja obiluje humorom i uz izvrsne glumce, Virovitičani su ostali apsolutno oduševljeni. „Ne pamtim kada sam se ovako dobro nasmijala i istovremeno uživala u glumi, izvrsnoj priči, ambijentu i divnom osjećaju da se kazalište ponovno vratilo u naš grad. Od samog početka vladala je tako čarobna atmosfera da se mogla gotovo opipati u zraku. Svi smo se zaželjeli zabave koja je nedostajala prethodnih mjeseci  i stoga sam bili jako uzbuđeni kada smo saznali za datum predstave i nije bilo šanse da je propustimo“, oduševljeno nam je rekla Dunja Milinović, mlada ljubiteljica kazališnih dasaka. Mikeši su bili srednji i niži sloj Virovitičana, nekada velikih familija koje su se unatoč životu u gradu, zapravo hranili plodovima svoje zemlje i svoga blaga. Pjevanje, sviranje, ples i gluma, pa čak i odijevanje u scenskom izražavanju ove predstave  na najbolji moguće način dočaralo je njihov mentalitet.

Bogat i raznolik program

U sklopu 17. Virovitičkog kazališnog ljeta bit će odigrano ukupno sedam predstava koje će se održati u Palači Pejačević, osim u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, kada će biti izvedene u Kazalištu Virovitica. Osim Kazališta Virovitice i izvedene premijere Mikeškog kabarea, 13. lipnja gostovat će i Kazalište Moruzgva i Satiričko kazalište Kerempuh –  Ivan Leo Lemo sa Cabaretom Preko veze. Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku nastupa 19. lipnja s dva autorska projekta. Bit će izvedena Bajka za djecu od tri godine nadalje, s početkom u 18 sati te sat kasnije predstava za starije od 12 godina Nisam ja.
Predstava Teatra Fort Forno, Bale – Valle, Jedna od sestara slijedi 20. lipnja u 21 sat te 26. lipnja u 21 sat Plesna mreža Hrvatske donosi komad Transformers. Zadnji dan Virovitičkog kazališnog ljeta, 27. lipnja u 21 sat na rasporedu je još jedan hit osječke Akademije, Crveni nosovi. Virovitička publika svih uzrasta, nesumnjivo će uživati u ostatku programa i početku ljeta koje je vratilo kazalište i kulturu u grad.

 

?>