Kazalište

U varaždinskom kazalištu premijerno je izvedena barokna opera “No Logo Opera(tion)” inspirirana knjigom ”No Logo” nagrađivane autorice Naomi Klein. Knjiga kritizira potrošačko društvo u kojemu se kapitalizam služi brandiranjem proizvoda kao sredstvom manipulacije masama.

Sanja Tropp Frühwald, jedna od članica velike skupine autora opere, ističe: ”Namjera je bila da se radi na projektu koji je istinski i dubinski vezan s gradom Varaždinom kao izvorom inspiracije. Isto tako željeli smo uklopiti način na koji se naš grad veže sa situacijom u Bochumu odakle i potječe organizacija partner. Na taj se način povezuju ljudi, umjetnici, koji putuju po Europi.”

Na sceni su plesači suvremenog plesa, glumci i operni pjevači, a baroknu glazbu izvodi gudački kvartet iz Hrvatske i Njemačke. Tvorci opere tvrde kako je riječ o pravom mediju. Prva inicijacija za to je odjeća, nešto što je svakodnevno, s čime smo svakodnevno u uskoj fizičkoj vezi, ispreplitanje i cirkulacija robe i ljudi te činjenica da Varaždin ima dugogodišnju tekstilnu tradiciju.

No Logo Opera(tion)2 (1)

Namjerno ili slučajno, vidljiva je i povezanost s operom Nikole Šubić Zrinski u kojoj je opjevana borba protiv Turaka u 16. stoljeću i aktualne situacije u kojoj tekstilna industrija iz Hrvatske dijelom seli u Tursku.

Neka od otvorenih pitanja u procesu su veza baroka s današnjim trenutkom. Na koji način danas funkcioniramo, na koji način gledamo svijet, kako se u vrijeme baroka razvijao tekstil, čemu se danas posvećuje pažnja, je li samo prezentaciji i vanjštini, koliko brandova nosimo na sebi ili onome što je ispod takve površine?

”Ova opera se događa vani, svaki dan, svuda oko nas, od jutra do mraka”- kažu  redatelji opisujući tematiku ove predstave koja je povezana s našom realnošću.

Mnogobrojna publika uživala je i pozorno pratila predstavu, iako su nakon predstave ostali pomalo zbunjeni i zamišljeni. Poruka koju su izvođači prenijeli je individualna za svakog pojedinca, a pitanja koja ostaju otvorena pružaju prostor za promišljanje i traženje odgovora.
Mogli bismo reći da je ova predstava na europskoj razini, svaka čast ekipi koja je odradila ovaj ozbiljan posao i HNK-u koji je to producirao”- rekao nam je nakon predstave dramski pedagog i redatelj Vlado Krušić.

U subotu 12. travnja predstava će biti reprizirana, odigrat će se i u Zagrebu, 15. travnja u Pogonu Jedinstvo u sklopu Queer Sezone 2014., a izvest će se  i na splitskom IKS Festivalu 19. lipnja.

?>