Književnost

U koprivničkoj Galeriji u srijedu je održana promocija knjige „Nuspojave čitanja“, predavača na Odjelu novinarstva i voditelja Sveučilišne knjižnice na Sveučilištu Sjever dr. sc. Maria Kolara. Riječ je o izboru kritika i osvrta na književne i stručne knjige iz društvenih i humanističkih znanosti na kojima je Kolar radio posljednjih pet godina, a koje su ranije objavljivane u različitim književnim i znanstvenim časopisima. U probranih tridesetak tekstova Kolar analizira djela uglednih domaćih autora, kao što su Milivoj Solar, Pavao Pavličić, Ivan Golub i drugi.

U sklopu zanimljive koprivničke promocije „Nuspojava čitanja“ koju je moderirao Marko Gregur, osim samog autora, o knjizi su govorili Kolarevi bivši profesori i mentori na zagrebačkom Filozofskom fakultetu prof. dr. sc. Vinko Brešić i prof. dr. sc. Zvonko Kovač, koji su se složili kako je riječ o iznimno vrijednom djelu, posebice s obzirom na činjenicu da je književna kritika žanr koji u Hrvatskoj ima sve manje predstavnika. Profesor Kovač istaknuo je Kolarev profesionalni pristup analizi djelima, čak i onih autora koje otvoreno simpatizira, poput Pavla Pavličića ili Ivana Goluba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Govoreći o svome djelu, Kolar je pojasnio kako je odabrao naslov svog prvijenca.

– Čitanje zaista izaziva određene nuspojave. Netko čitajući zaspi, netko se nakon pročitane knjige osjeća glupo jer shvati da puno toga ne zna, netko se osjeća pametnije jer je naučio puno toga novoga – kazao je Kolar, dodajući kako se u njegovu slučaju nuspojava nakon čitanja knjiga koje komentira u svojim radovima manifestirala upravo kroz potrebu za pisanjem.

 

 

?>