Književnost

U četvrtak, 9. studenog u 18 sati na Sveučilištu Sjever u Koprivnici održat će se predstavljanje knjige „Opis putovanja Jurja Husa” koju je s latinskog prevela Zrinka Blažević.

Knjigu će predstaviti njezin urednik dr. sc. Mario Kolar, doc. dr. sc. Irena Radej Miličić koja je u predgovoru knjige obrazložila kontekst nastanka i ostale važne informacije o putopisu i autoru, dok će odabrane ulomke čitati studenti Sveučilišta Sjever.

Inače, radi se tekstu koji se temelji na nizanju činjenica, odnosno govori o događajima Jurja Husa koji opisuje svoj put od zlostavljanog roba Osmanskog Carstva pa sve do slobodnog hodočasnika i konačnog povratka u domovinu.

“Važno je istaknuti da se radi o jednom od najstarijih književnih tekstova podravskih autora, a u knjizi donosimo prvi prijevod na hrvatski jezik tog djela koje je prije 450 godina napisano na latinskom jeziku” – rekao nam je Mario Kolar, urednik knjige.

Predstavljanje knjige dio je programa koji se održava povodom Dana grada Koprivnice, stoga se prvenstveno pozivaju građani Koprivnice jer je ono kulturološki važno za podravski kraj.

?>