Glazba

Tirania je melodični death metal sastav iz Zagrebačke županije. Ovaj već dobro uhodani bend nastupao je diljem Lijepe Naše, ali i šire. Danijel Puškarić iz Tiranije pristao je na kratki intervju kako bi nas upoznao s bendom.

Tko je i što je Tirania?

Tirania je melodični death metal sastav sa dugom poviješću, kojeg karakterizira zvuk današnjice, obilježenim uglavnom bendovima mlađe generacije, koji je teško definirati s obzirom na najrazličitije utjecaje i brisanje granica tradicionalne podijele metala.

Članovi, redom po stažu u bendu glase: Danijel Puškarić – gitara i vokal, Marijan Delija – bubanj, Jasmina Pajazetović– gitara te Karlo Klarić – bas gitara i back vokal. Raspon godina je prilično velik. Od najnovijeg člana Karla kojemu je tek 18 do mlađahnog Marijana kojemu je tek 38 godina.

Kako i kada je nastao Tirania? Odakle ideja za ime ?

Tirania je nastala krajem davne 2003. godine pod nazivom Inflexia. Bend smo osnovali tada moj razredni kolega Darko Ćosić i moja malenkost, a prijedlog za novo ime je dao Ivan Mrkoci koji se također na kratko vrijeme priključio bendu.

Koliko ste do sada imali koncerata i u kojim gradovima/mjestima?

Sviramo gdje nam se god pruži prilika. Tijekom karijere smo nastupali diljem Lijepe Naše i teško je sada nabrojiti sve nastupe. Međutim, u zadnje vrijeme smo prisilno vezani za Zagreb jer nam klubovi baš i ne žele izaći u susret što se tiče financiranja putnih troškova i nastupa, a to je opće poznata stvar današnjice.

Koji su vam uzori po pitanju glazbe? Preferiraju li svi članovi istu vrstu glazbe ili se razlikujete po osobnim preferencama?

Svatko iz benda ima svoje glazbene uzore. Većim dijelom skladbe radim ja dok je Marijan zaslužan za ritmičko obogaćivanje i groovy dijelove. Koristimo se tehnikama iz raznih žanrova. Od rocka, metala, klasične glazbe, ponekih sitnih naznaka elektronske glazbe pa čak i do reggae beatova.

Po čemu se Tirania razlikuje od drugih alternativnih bendova?

Mogao bih reći da se razlikujemo od drugih bendova po tome što nikada nismo bili pomodni niti se držali okvira, nego sviramo nekakvim svojim slobodnim stilom pa su nam zato i pjesme dosta različite.

21919082_2034198763263626_656776856_n

Imate li svoje pjesme i/ili svirate obrade? Koje su te stvari?

Nekada se znalo naći Metallice i Amon Amartha u repertoaru, ali sviramo uglavnom samo autorske stvari.

Koji su vam daljnji planovi u karijeri, što planirate ove i sljedeće godine?

Za nekoliko dana imamo koncert, točnije 7. 10. u Močvari sa Rum Smugglersima i Kymerom, pa bi ovom prilikom pozvao sve ljubitelje žešće glazbe da uveličaju događaj svojim prisustvom.

Planiramo napraviti još jednu pjesmu, zapravo je ta stvar već inmotion i nakon toga snimiti pravi LP. Naravno nastupati gdje god možemo, snimiti još koji spot, a dalje ćemo vidjeti.

Kako komentirate alternativnu scenu na području Zagrebačke županije i Hrvatske općenito?

Primjetio sam kako je zadnjih godina scena pred izumiranjem ako se to još i može nazvati nekakvom scenom. Prije je svaki drugi klinac svirao neki instrument i bio u bendu. Oni koji nisu su ih dolazili podržavati. Danas nitko nema interesa apsolutno za ništa. U oglasniku preko facebooka moram tražiti bendove koji su zainteresirani za svirku kada nešto organiziramo i često se nitko niti ne odazove. O klubovima neću početi niti pričati. Zbilja tužno. Ali evo, ima nas još koji to volimo i kojima je glazba strast.

 

Ako želite saznati više o bendu posjetite njihovu facebook stranicu ili youtube kanal. 

 

?>