SVEUČILIŠTE SJEVER

Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc Ivo Josipović posjetio je 19. svibnja 2014. Sveučilište Sjever, Sveučilišni centar u Koprivnici gdje je u pratnji rektora, prorektora i pročelnika studijskih odjela te drugih političkih dužnosnika i gostiju obišao zgradu kampusa i sudjelovao na Sveučilišnoj tribini.

Tom prigodom dao je potporu izgradnji Sveučilišta i naglasio da vidi dobru i zdravu ambiciju sjevernog dijela Hrvatske da ima jak sveučilišni centar.

Sudjelujući u Sveučilišnoj tribini s predavanjem na temu ‘Politika i moral u tranzicijskoj Hrvatskoj’, predsjednik je pozvao sve političke snage u Hrvatskoj da pronađu snage za konsenzus o bitnim društvenim pitanjima, od strategije razvoja gospodarstva, obrazovanja do očuvanja socijalne države i društva. Ujedno je pozvao sve političke i druge aktere na više morala i odgovornosti u politici te se založio za veću autonomiju Sveučilišta i više ulaganja u znanost i obrazovanje općenito.

Odgovarajući na studentska pitanja osvrnuo se na pitanje medijskih sloboda, ustvrdivši kako su danas ekonomski pritisci na medije puno veći od političkih te kako osobno ne bi u zakon stavio institut sramoćenja na način na koji je on trenutno prisutan, iako se nije u potpunosti izjasnio za njegovo ukidanje.

Predsjednik je komentirao i vanjsku politiku Hrvatske i njezinu ulogu u svijetu ističući da se zapadni standardi ne mogu uvijek i svagdje nametati kao jedini ispravni, već to ovisi od situacije do situacije, iako se Hrvatska treba i mora zalagati za globalno poštivanje ljudskih prava i univerzalnih vrijednosti.

Za kraj je predsjednik najavio povratak na Sveučilište prvom idućom prilikom kako bi sa studentima detaljnije prodiskutirao sve otvorene teme i nastavio započeti dijalog.

 

unin.hr

 

?>