Putovanja

Putovanje koje je trajalo pet dana (26.4.-30.4.), od čega su dva otišla na put do Barcelone i doma, ostat će mi urezano u sjećanju jer se dječački san pretvorio u stvarnost. Posjet jednom od najljepših svjetskih gradova i odlazak na utakmicu Barçe nisu mogli doći u boljem trenutku.

Organizaciju putovanja dogovorili su FC Barcelona Balkan fans, stranica koja ove godine slavi deset godina postojanja, i FoanSaky putovanja. Potonji su poznati po tome što nudi jeftina putovanja, a upravo se to dogodilo i ovdje. Put u Barcelonu je koštao „samo“ 1250 kuna. Zbog niske cijene i dobrih recenzija na stranici FoanSakyja, dvoumio sam se cijeli drugi mjesec želim li ići ili ne. Tek u trećem mjesecu pala je odluka za odlaskom u srce Katalonije.

2

Nakon što su treći i četvrti mjesec proletjeli brzinom munje, došao je red i na polazak. Dolazak pred KD Vatroslav Lisinski upoznao sam se s ostalim kolegama koji rade na Barçinoj fan stranici za ove prostore. Sjeli smo u bus i lagano krenuli prema Barceloni. Put je prošao mirno i u ranim jutarnjim satima stigli smo u Barcelonu. Nakon što smo se pred Camp Nouom iskrcali, otišli smo do Yellow Nest Hostela. Budući da smo došli prije vremena za registraciju u hostel, krenuli smo u šetnju Barcelonom.

3

Nakon nešto više od sat vremena hoda, stigli smo na La Ramblu. Ulica koja se smjestila između Plaze de Catalunya i Kolumbovog spomenika te je dugačka 1,2 kilometra zapravo više nalikuje na šetnicu, pošto je promet vrlo rijedak. Tamo smo imali svašta za vidjet – od hrane do suvenira. S obzirom na to da je registracija u hostel bila predviđena za 13 sati, vrijeme smo ubijali na La Rambli borbama s lokanlnim prodavačima suvenira, šetnjom i razgledavanjem popularne šetnice.

4

Nakon povratka slijedio je odmor pred utakmicu Barcelone i Levantea. Stigla je večer i odlazak na utakmicu. Naravno, cijene ulaznica nisu bile uključene u onu za putovanja, stoga smo si ih morali sami kupovati. Za 109 eura dobio sam vrlo dobru poziciju, iako je prvotno izgledalo da tako neće biti. Dolazak pred stadion dva sata prije utakmice značio je kako postoji mogućnost da uhvatimo nekoga od igrača koji dolaze na stadion, no nismo uspjeli.

5

Ulazak na Camp Nou je bio san svih nas i kada smo ušli unutra te ugledali teren, jednostavno smo ostali zapanjeni ljepotom. Kako se približavala utakmica, tako se i broj gledatelja povećavao. Utakmica je počela, a ja sam se stopio s ostalih 91000 gledatelja. Navijanje, pjevanje, sudjelovanje u meksičkom valu i atmosfera ostavili su me bez komentara te sam se prepustio trencuima i uživao u njima. Barcelona je pobjedila i proslavila naslov prvaka. Koliki samo srećković moraš biti da prvi put dođeš na Barçinu utakmicu i svjedočiš proslavi titule. Ceremonija koja se održala nakon utakmice bila je za suzu pustiti, kao na nekom koncertu. Nakon svega toga smo se vratili u hostel i brže-bolje krenuli prema Font de Canaletesu kako bismo s ostalim pristašama kluba proslavili naslov.

6

Nedjelja je donijela odlazak prema Sagradi Familia, poznatoj katedrali koju je dizajnirao Antonio Gaudi te se i dalje gradi. Također, posjetili smo i trening kamp Barcelone te se popeli na Montjuïc, brdo na kojem su se 1992. godine održale Olimpijske igre. Pogled na grad s brda jednostavno ostavlja bez daha.

 

7

Ostatak nedjelje proveli smo u prisustvovanju utakmici Barcelone B, naplaćivanju bešteka, koji u Barceloni inače košta 2,5 eura, shvaćanju da od piva jedino imaju Estrellu i kako im kafići nisu klasični, već se nudi nešto za pojesti.

8      7

Ponedjeljak, ujedno i posljednji dan, proveli smo u obilasku Camp Noua i muzeja te kupovanju dresova i majica u službenoj trgovini kluba. Iako je obilazak trajao gotovo dva sata, to se tako nije činilo. Tamo smo imali priliku vidjeti povijest cijelog kolektiva (od nogometa do košarke i ostalih sportova), prostoriju posvećenu Leu Messiju i sam stadion. Nakon obilaska vratili smo se u hostel i oko 18:30 krenuli put kući. Sutradan, u utorak, nakon nešto manje od 24 sata vožnje sretno smo stigli kućama.

9

Iako sam se s putovanja vratio pun pozitivnih misli, jedna mana ipak mi je upala u oko. FoanSaky, njihova organizacija i odabir vodiča mislim da su bili ispod svake razine te sam tim dijelom ostao razočaran. Bez obzira na sve, ovo je bilo jedno predivno putovanje zbog kojega sam i dalje u transu te se osjećam kao najsretniji čovjek na svijetu. Uz Prag, Barcelona je jedan od gradova u koje bih se vrlo rado vratio.

 

?>